Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mikrobiologi selvitti totuuden "viiden sekunnin säännöstä"

Viiden sekunnin sääntö
Pitääkö niin sanottu viiden sekunnin sääntö paikkansa?Shutterstock
Julkaistu 02.05.2025 14:32

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Onko niin sanotussa viiden sekunnin säännössä mitään perää? Mikrobiologi selvitti.

Moni on kuullut puhuttavan niin sanotusta "viiden sekunnin säännöstä", jossa väitetään, että lattialle pudonnutta ruokaa voi syödä, kunhan sen nappaa lattialta viiden sekunnin sisään putoamisesta.

Tätä vanhaa "sääntöä" on tutkittu useampaan otteeseen, ja tutkimusten mukaan väitteessä ei juurikaan ole perää. 

Mikrobiologi tutki väitettä Tiktokissa

Amerikkalainen mikrobiologi Nicholas Aicher on ottanut viiden sekunnin säännön jälleen tutkittavaksi @howdirtyis-nimisellä Tiktok-tilillään. 

Aicher tekee Tiktok-tililleen sisältöä arkipäiväisten esineiden likaisuudesta ottamalla näytteitä esineiden pinnalta ja laittamalla näytteet bakteerinviljelyastioihin kehittymään. 

"Tarkistetaan viiden sekunnin sääntö" -otsikoidulla videolla Aicher asettaa bakteerinviljelyastian lattialle, ja nostaa sen heti ylös. Hän tekee kokeilun yhteensä viidellä astialla, pidentäen aina kontaktiaikaa lattian kanssa. Ensimmäinen näyte oli kontaktissa lattian kanssa nolla sekuntia, seuraava viisi sekuntia, ja viimeinen näyte lepäsi lattialla minuutin ajan. 

Lue myös: Tuliko sienten syömisestä ilmavaivoja tai vatsakipua? Saattaa johtua tästä

"Jopa nolla sekuntia on liian pitkä aika"

Näytteiden kehityttyä videolla nähdään ensimmäinen näyte, joka oli vain hipaissut lattiaa.

– Näyttää siltä, että jopa nolla sekuntia on liian pitkä aika, videon kuvatekstissä lukee.

Kaikkiin näytteisiin oli kertynyt valkoisia bakteeriläikkiä.

– Viisi tai kuusikymmentä sekuntia, se tulee olemaan ällöttävä joka tapauksessa, videon lopun kuvatekstissä lukee.

Mikrobiologi Aicher tekee leikkimielisen tutkimuksen viiden sekunnin säännöstä Tiktok-videolla. Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Aicherin tutkimusta ei voida pitää pätevänä tieteellisenä tutkimuksena, mutta aikaisempien tutkimusten löydökset tukevat hänen johtopäätöksiään. 

Muun muassa vuonna 2016 julkaistun amerikkalaisen Rutgersin yliopiston tutkimuksen mukaan "viiden sekunnin sääntö" ei pidä paikkaansa, ja bakteerit tarttuvat ruokaan jo ensikosketuksesta.

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54imgMarttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa kysymykseen jauhelihan säilyvyydestä.

Lähde: @howdirtyis/Tiktok

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka