Huumekokeiluissa hiipumisen merkkejä

Suomalaisten huumekokeilut eivät ole Stakesin viimesyksyisen väestökyselyn mukaan enää yleistyneet. Kyselyn mukaan kaksi sadasta suomalaisesta oli käyttänyt jotain laitonta huumetta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Joskus elämänsä aikana huumeita kertoi kokeilleensa joka kymmenes suomalainen.

Ekstaasi-huume ei olekaan sellainen mutoihuume kuin on annettu ymmärtää.

Väestökysely kertoo kuitenkin, että huumeiden käyttö ja kokeilu on nyt kaksi kertaa yleisempää kuin vuonna 1992, jolloin huumeet olivat ensimmäistä kertaa mukana Stakesin alkoholi- ja huumetutkimusryhmän juomatapatutkimuksessa. Kasvun taittuminen näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla ja nuorimpien ikäryhmien keskuudessa. Trendi näyttäisi olevan muuta Etelä-Suomea lukuunottamatta tasaantuva koko maassa.

Ongelmat eivät vielä häviämässä

Erikoistutkija Pekka Hakkarainen muistuttaa, että monet huumeongelmat saattavat kasvaa vielä senkin jälkeen, kun ns. kokeilukäyttö väestötasolla näyttää jo hiipumisen merkkejä. Esimerkiksi hoidon tarve voi kasvaa pitkään, vaikka kokeilut vähenevät. Sen sijaan kokeiluihin liittyvät huumekuolemat saattaisivat vähentyä nopeammin, jos väestökysely kertoo todellisesta suunnan muutoksesta. Väestökyselyt eivät myöskään paljasta huumeongelman todellista laajuutta, sillä vaikeimmin huumeongelmaiset ovat niissä aliedustettuina. Kysely ei esimerkiksi tavoita asunnottomia ja laitoksissa asuvia ja joka viides kovien huumeiden ongelmakäyttäjistä kuuluu näihin ryhmiin, sanoo Hakkarainen. Stakesin kyselyyn vastasi viime syksynä lähes 1800 yli 15 vuotiasta suomalaista.

Tulkinnoissa oltava varovainen


Vielä toistaiseksi Hakkarainen on tulosten tulkinnassa varovainen. Hän myöntää, että tällä kertaa haastattelututkimuksena tehty kysely voi antaa kaunistellun kuvan huumeiden käytöstä. Edellinen tutkimus tehtiin postikyselynä, joten vastaukset saattoivat olla rohkeampia. Tutkimuksen puutteista huolimatta Hakkarainen pitää tutkimuksen tuloksia mahdollisena merkkinä suunnan muutoksesta. Menetelmien puutteetkaan eivät voisi ainakaan voimakasta kasvua peittää.

-Koko 1990-luvun ajan kaikki mittarit kertoivat vain ongelman pahenemisesta. Tämä tutkimus sekä tuore varusmiesselvitys rikkovat tämän rintaman, sanoo Hakkarainen. Hakkaraisen optimismia vahvistaa se, että muissakin maissa on samansuuntaisia trendejä. Brittinuorten huumeiden käyttö on jo vähentynyt ja oslolaisnuortenkin keskuudessa on havaittu sama suuntaus. Pohjoismaiden huumekokeiluvertailussa Tanska on edelleen omaa luokkaansa, mutta Ruotsi on pudonnut aivan hännille.

Nuoriso altistuu edelleen vahvasti

Huumeita reve-bileissä?

Väestötutkimus kertoi myös sen, että nuoret altistuvat edelleen vahvasti huumeiden houkutuksille, sillä huumeiden käyttäjiä kuuluu nuorten tuttavapiiriin hyvin yleisesti. Alle 25-vuotiaista yli puolet tuntee huumeiden käyttäjiä. Kokeilut alkavat usein juuri tutussa kaveripiirissä. Sen sijaan vanhemmissa ikäryhmissä huumeita käyttävät tutut ja ystävät ovat melko harvinaisia. Koko väestöstä huumeiden käyttäjiä tunsi vain joka neljäs.

Muotihuumeet eivät olekaan muodikkaita


Huumeista ehdottomasti suosituin on edelleen kannabis, jota kertoi joskus elämänsä aikana käyttäneensä 9,3 prosenttia vastaajista. Amfetamiinia oli joskus elämänsä aikana kokeillut joka sadas suomalainen. Kokaiinikokemuksia oli 0,6 prosentilla ja LSD-kokeiluja 0,4 prosentilla suomalaisista. Yhtä moni oli joskus kokeillut huumaavia sieniä. Heroiinin käytöstä kertoi 0,2 prosenttia vastaajista.

Vähäiseksi on jäänyt kyselyn mukaan myös ekstaasin käyttö, vaikka se onkin nimetty muotihuumeeksi ja sen käytöstä on julkisuudessa puhuttu paljon. Sitä ilmoitti joskus elämänsä aikana käyttäneensä noin 0,6 prosenttia suomalaisista. Rauhoittavia lääkkeitä tai unilääkkeitä päihteenä kertoi käyttäneensä 4,5 prosenttia suomalaisista ja liuottimien käytöstä kertoi 1,9 prosenttia vastaajista.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat