Huumekokeilu johti Annin, 19, kuolemaan toisen pinkin ekstaasitabletin jälkeen – isosisko varoittaa: "Elämä todellakin voi päättyä jo yhteen kokeiluun"

8:08
Huumeiden käyttöä Suomessa selvitetään muun muassa kyselytutkimuksin.

Huumausaine ekstaasin eli MDMA:n käyttö yleistyy Suomessa. Erilaisina pillereinä ja jauheina myytävällä aineella tavoitellaan hyvää oloa, mutta se voi johtaa jopa kuolemaan. Näin kävi Rovaniemellä viime vuoden toukokuussa.

19-vuotias Anni oli viettämässä asunnollaan iltaa miespuolisen ystävänsä kanssa, joka oli ostanut verkon salatulta Silkkitie-sivustolta pinkkejä Coca-Cola-tunnuksella varustettuja ekstaasitabletteja kahdeksalla eurolla kappale. Mies oli aiemmin kokeillut ekstaasia, ja Anni oli kertonut hänelle olevansa kiinnostunut aineen kokeilusta.

Kaksikko otti kumpikin yhden pillerin, Anni syömällä ja mies murskaamalla sen ja nuuskaamalla pillillä sieraimeen.

– Aluksi esson vaikutus tuntui meistä molemmista ahdistavalta, mutta hetken kuluttua olo tasoittui ja muuttui euforiseksi, mies kertoi poliisikuulusteluissa.

Illan aikana nautittiin myös muutama siideri ja olut.

Huomasi aamulla naisen olevan yhä vessassa

Noin kahden ja puolen tunnin kuluttua he päättivät ottaa lisää. Anni söi jälleen tabletin, mies taas söi toisen ja imaisi kolmannesta puolikkaan murskattuna sieraimeensa. Tästä tunnin jälkeen mies santsasi vielä loput pilleristä nenäänsä. Anni ei enempää ottanut.

Miehen kertoman mukaan Anni muuttui illan aikana levottomaksi, ja joutui käymään useita kertoja vessassa. Hän meni vessaan pidemmäksi aikaa, ja mies kävi jopa tarkistamassa, onko kaikki kunnossa. Mies meni nukkumaan tämän jälkeen. Kello oli jonkin verran yli puolen yön.

Herätessään kello viideltä mies huomasi vessan oven olevan edelleen lukossa, eikä hänen huutoihinsa vastattu. Hän soitti hätäkeskukseen, ja vessan oven murtanut pelastuslaitos löysi Annin kuolleena vessan lattialta.

Sisko: "Olisin mennyt paikan päälle ja asiat olisivat toisin"

Annin isosisko Satu, 22, kertoo olleensa sisarensa kanssa "ihan parhaita kavereita". He jakoivat keskenään kaiken, mutta huumekokeilusta Anni ei siskolleen etukäteen kertonut.

– Pitkän aikaa oltiin kaikki aika shokissa, hän kuvailee perheen tuntoja.

– Ensimmäinen vuosi tuon tapahtuman jälkeen oli kamalaa aikaa. Olin ehkä eniten järkyttynyt siitä, ettei hän kertonut aikomuksestaan kokeilla huumeita. Jos olisi kertonut, olisin mennyt paikan päälle ja asiat olisivat toisin. Sen takia ei varmaan kertonutkaan, koska tiesi että olisin ilmestynyt paikalle ja niin sanotusti ylihuolehtinut, Satu pohtii.

Huumekokeilu ei sinänsä tullut Sadulle yllätyksenä. Hän kuvailee siskoaan impulsiiviseksi, joten Satu oli varma, että tämä jossain vaiheessa kokeilee myös huumeita.

– Olisin vaan toivonut, että tuo olisi tapahtunut minun seurassani, hän miettii.

Sisarusten äiti Niina kuvailee ikävän ja surun olevan jatkuvasti läsnä. Myös kysymykset ovat jääneet vaille vastausta.

– Miksi edes lähti kokeilemaan, kun tiesi riskit? Ehkä ei kuitenkaan ymmärtänyt, hän kertoo.

"Yksi kokeilu ei tee kenestäkään narkkaria"

Aivan kuin läheisen menetys ei olisi tarpeeksi, löi kuolema myös leimaa jälkikäteen. Satu kertoo, että kylillä juoruiltiin perättömiä, ja vanhat tutut käänsivät selkänsä lopettaen kuulumisten kysymisen. Myös verkossa kommentointi oli asiatonta.

– Narkkarikommentit tuntuivat pahalta lukea. Yksi kokeilu ei tee kenestäkään narkkaria, Satu sanoo.

– Sitten on näitä, jotka eivät osaa sanoa mitään. Minusta olisi kiva, jos ihmiset voisivat puhua ihan samalla lailla kuin ennenkin. Elää normaalia elämää.

Huumeita antanut tuomittiin sakkoihin

Siskoksilla oli useita yhteisiä tuttuja, ja Satu tunsi myös miehen, joka hänen siskolleen ekstaasit antoi. He eivät kuitenkaan ole nähneet tapahtuman jälkeen. Mies kuitenkin kertoi asiat Sadulle suoraan heti tapahtuneen jälkeen, mistä Satu kertoo olevansa kiitollinen.

– Tuntuu myös pahalta hänen puolesta, varmaan sai ikuiset traumat, Satu pohtii.

Vuonna 1997 syntynyt mies sai Lapin käräjäoikeudessa 40 päiväsakon tuomion huumausainerikoksesta. Maksettavaa hänen tuloillaan tuli 240 euroa. Mies oli osallistunut Hoito syytteen sijaan -ohjelmaan.

Sadun äiti Niina ei ajattele asiasta tyttärensä tavoin.

– Vihaa ja katkeruutta tätä "ystävää" kohtaan, hän kuvailee tuntojaan.

Hänestä mies ei saanut juuri minkäänlaista rangaistusta.

– Kyllä tämmöisestä pitäisi rangaista kunnolla. Hyssyttely ei auta ketään, hän toteaa.

"Nuoret tuntuvat luulevan, että ekstaasin käyttäminen on niin sanotusti normaalia"

Satu kertoo, että hänen siskonsa ruumiinavauksessa ei löytynyt mitään poikkeavia löydöksiä. Vaikka veren pitoisuudet olivat hänen käsityksensä mukaan "normirajoissa", oli syy kuolemaan selvästi ekstaasi.

Kaikki miehen viisi ekstaasitablettia oli käytetty illan aikana, mutta poliisi onnistui minigrip-pussista, pillereiden murskaamiseen käytetystä lautasesta ja veitsestä sekä pillistä tunnistamaan aineeksi MDMA:n, ekstaasin vaikuttavan aineen.

Euroopassa on lähivuosina raporttien perusteella liikkunut paljon ekstaasia, joiden vahvuus ovat huomattavasti tavanomaista käyttöannosta suurempi. Myös eräissä Coca-Cola-kuviolla varustetuissa pillereissä on verkossa julkaistujen raporttien perusteella ollut huomattavan suuria pitoisuuksia MDMA:ta. Onko tällaisilla tableteilla tekemistä Annin kuoleman kanssa, ei ole tiedossa.

– Tämä on minusta sellainen varottava esimerkki, että se elämä todellakin voi päättyä jo yhteen kokeiluun. Nuoret tuntuvat luulevan, että ekstaasin käyttäminen on niin sanotusti normaalia vaikka yöelämään lähtiessä, eikä sisällä juurikaan riskejä, Satu pohtii.

Myös äiti on sitä mieltä, että ihmisten tulee ymmärtää, ettei kyseessä ole pelkkä "hupipilleri".

– Aineiden hankkiminen on nähtävästi liian helppoa Suomessa, hän toteaa.


Ekstaasikuolemat vielä harvinaisia

Oikeuskemisti Pirkko Kriikku Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että MDMA:n aiheuttamat myrkytyskuolemat ovat Suomessa verrattain harvinaisia.

– Aine on varsin harvoin se merkittävin myrkytyskuoleman aiheuttaja. Viime vuosina MDMA-myrkytyksiä on ollut 0–4 vuosittain, hän kertoo.

– Varsin usein MDMA-kuolemat liittyvät sekakäyttöön, mutta on myös tapauksia, joissa se on ollut ainoa löydös. Yleistä se ei kuitenkaan ole.

MDMA:ta havaitaan kuolemaan johtaneen käytön lisäksi vainajista vuosittain jotain kymmeniä kertoja, mutta niissä kuoleman on aiheuttanut jokin muu syy kuin itse MDMA, esimerkiksi toinen aine, sairaus tai onnettomuus.

Oikeuslääkäri Katarina Lindroos THL:stä kertoo, että MDMA-myrkytys voi johtaa moniin oireisiin, kuten hengenvaaralliseen serotoniinioireyhtymään, matalaan verensokeriin, liikalämpöisyyteen, munuais- ja maksavajaatoimintaan sekä koomaan.

Ekstaasi eli MDMA


Ekstaasia myydään niin jauheina, kiteinä kuin erinäköisinä tabletteinakin. Pillerit nautitaan yleensä nielemällä, mutta kiteitä ja jauheita voidaan myös nuuskata nenän kautta.

MDMA nostaa vireystilaa ja mielialaa aiheuttaen myös empatian tunteita. Haittana erityisesti suurilla annoksilla on sekavuus ja tietoisuuden hämärtyminen. Erityinen riski on kehon ylilämpeneminen juhlimisympäristössä, esimerkiksi tanssiessa, jonka riskiä kasvattavat pitkäaikainen rasitus ja nestehukka. Pitkäaikaisen käytön aiheuttamia haittoja pidetään mahdollisina.

Euroopassa viimeisen vuoden aikana ekstaasia on käyttänyt 2,5 miljoona ihmistä, mikä tarkoittaa alle prosenttia väestöstä. Elämänsä aikana käyttäneitä on 3,9 prosenttia, eli noin 13 miljoonaa henkeä. Käyttö on kuitenkin yleisempää nuorilla aikuisilla.

MDMA:n valmistus Euroopassa on mukaan keskittynyt Alankomaihin ja sen lähinaapureihin. Suomessa takavarikoidun ekstaasin määrä vaihtelee vuosittain paljon. Huippuvuosina poliisi on takavarikoinut yli 130 000 tablettia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja