Mainos

EU-virasto varoittaa ekstaasin käytön lisääntyvän – tabletteja brändätään, vahvuus vaarallista

Ekstaasi eli MDMA on palaamassa yleisesti käytetyksi huumeeksi erityisesti nuorten keskuudessa, varoittaa EU:n huumevirasto EMCDDA.

Ekstaasi eli MDMA

Poliisin takavarikoimia ekstaasinappeja, joissa Teräsmies-logo.

Ekstaasia myydään niin jauheina, kiteinä kuin erinäköisinä tabletteina. Pillerit nautitaan yleensä nielemällä, mutta kiteitä ja jauheita voidaan myös nuuskata nenän kautta.

Aine nostaa vireystilaa, mutta aiheuttaa myös euforian ja empatian tunteita. Haittana erityisesti suurilla annoksilla on sekavuus ja tietoisuuden hämärtyminen. Erityinen riski on kehon ylilämpeneminen juhlimisympäristössä, jonka riskiä kasvattavat pitkäaikainen rasitus ja nestehukka. Pitkäaikaisen käytön aiheuttamia haittoja pidetään mahdollisina.

Euroopassa viimeisen vuoden aikana ekstaasia on käyttänyt 2,5 miljoona ihmistä, mikä tarkoittaa alle prosenttia väestöstä. Elämänsä aikana käyttäneitä on 3,9 prosenttia, eli noin 13 miljoonaa henkeä. Käyttö on kuitenkin yleisempää nuorilla aikuisilla.

MDMA:n valmistus Euroopassa on raportin arvion mukaan keskittynyt Alankomaihin.

Suomessa takavarikoidun ekstaasin määrä vaihtelee vuosittain paljon. Huippuvuosina poliisi on takavarikoinut yli 130 000 tablettia. Viime vuonna takavarikoitiin noin 23 500 tablettia.

Ekstaasi kasvattaa suosiotaan sekä vakiintuneiden stimulanttien eli piristävien aineiden käyttäjien keskuudessa, että uuden sukupolven nuorten käyttäjien joukossa. Käyttö on yleistä erityisesti yöelämän tapahtumiin säännöllisesti osallistuvilla nuorilla. Raportin mukaan MDMA:n käyttö kuitenkin laajenee tanssiklubeilta ja juhlista muualle yöelämään.

Erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että ilmiö näkyy myös Suomessa.

– Viimeisimmässä vuoden 2014 huumekyselyssä huumeiden käyttö lisääntyi tilastollisesti merkittävästi juuri kannabiksessa ja ekstaasissa, Karjalainen sanoo.

Suomalaisista noin prosentti on käyttänyt ekstaasia viimeisen vuoden aikana, mutta 15–24-vuotiaista käyttäneitä on jopa kolme prosenttia. Ikähaitarin nuorimmassa päässä käyttö on hänen mukaansa kuitenkin vähäistä.

– Varsinkin 25-34 vuotiaat miehet ovat ryhmä, jossa huumeiden käyttö on muuta väestöä yleisempää. Suomessa 15–34-vuotiaat käyttivät ekstaasia ja kannabista enemmän kuin Euroopassa keskimäärin, hän kertoo.

Uutena riskinä kasvaneet pitoisuudet

EMCDDA:n tuoreessa raportissa kerrotaan, että käytön lisääntymisen taustalla on tarjonnan lisääntyminen. MDMA:n valmistuksessa käytettäviä lähtökemikaaleja hankitaan raportin mukaan innovatiivisesti kiertäen niiden sääntelyä, uusia tuotantotekniikoita on kehitetty ja verkkotarjonta lisää markkinoita.

Raportin mukaan on todisteita tilauksiin perustuvasta huumetuotannosta sekä kehittyneestä ja kohdennetusta markkinoinnista esimerkiksi erilaisin logoin varastetuilla tableteilla. Tämä voi olla raportin mukaan harkittu strategia, jolla huumemarkkinat pyrkivät parantamaan mielikuvaa huumeesta, joka on pitkän aikaa ollut huonolaatuista ja laimennettua.

Nyt tilanne on muuttunut, ja aineiden pitoisuus ja puhtaus ovat kasvaneet hinnan pysyessä vakaana. Aineen puhtaus on raportin mukaan noin kaksinkertaistunut vuosina 2006–2014. Vahvan kide- ja jauhemuotoisen aineen saatavuus on myös kasvanut.

Uuden suuntauksen riskinä ovat ylivahvat ekstaasitabletit. Yksikin tabletti saattaa olla liian vahva kokemattomalle käyttäjälle, ja esimerkiksi Isossa-Britanniassa on raportoitu jopa kuolemantapauksista. Europol ja EMCDDA ovat lähivuosina antaneet hälytyksiä suuren MDMA-pitoisuuden tuotteista.

1:40

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.