Käyttäjä hengenvaarallisen gamma-huumeen vaikutuksesta: "Naps, ja tajunta lähtee, vähän kuin unissakävelyä" – Yliannostuksen kynnys on matala ja kuolettava

Gamma- ja lakka-huume aiheuttaa helposti yliannostuksen 0:15

– Pahinta mitä on käynyt, oli kun kaaduin suorilta jaloilta pöytää päin. Tuli niin paha haava päähän, että olisi henki mennyt, jos ei olisi ambulanssia kutsuttu, kertoo hieman alle 40-vuotias Antti*.

Antti käytti huumausaine gammaa 1990-luvun loppupuolella silloin, kun se ei vielä ollut laitonta. Tiedot aineen haitoista olivat vajaavaiset, ja niitä saatiin lähinnä omista kokemuksista ja internetistä.

– Sitä pidettiin kohtuullisen vaarattomana siihen aikaan meidän piireissä. Se oli niin uusi aine niihin aikoihin, Antti kertoo.

Käyttäjä hakee epätodellista oloa

Gammana tunnettu gammahydroksivoihappo (GBH) ja sen huomattavasti vahvempi esiaste gammabutyrolaktoni (GBL) eli katukielessä lakka ovat päihteenä käytettyjä nesteitä. Sen käyttöannos on vain muutamia millilitroja, vahvimmillaan jopa alle millilitran.

Keskushermoa lamaava aine sekä stimuloi että rauhoittaa käyttäjäänsä, ja sillä tavoitellaan muun muassa rentoutumista, kohonnutta mielialaa, euforiaa, estottomuutta, sosiaalisuutta ja lisääntynyttä seksuaalista halua.

Gamma ei ole erityisen yleisesti käytetty aine. THL:n kyselytutkimukseen vuonna 2014 vastanneista vain prosentti kertoi käyttäneensä ainetta elämänsä aikana.

A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan monet käyttäjistä hakevat tietynlaista sekavuutta, jossa koetaan irtaantumista itsestä ja ympäristöstä.

– Gamma on aine, jonka käytöstä voi tulla epätodellinen olo, Simojoki kuvailee aineen vaikutuksia.

"Naps, ja tajunta lähtee"

Antti käytti gammaa aluksi lähinnä satunnaisesti. Hän kuitenkin huomasi että se rauhoitti häntä vaivaavia traumoja ja auttoi sosiaalisissa tilanteissa. Käytöstä tuli jatkuvaa ja päivittäistä.

Jonkin ajan kuluttua hän kuitenkin huomasi, että aineeseen syntyi riippuvuus. Kun ainetta ei käyttänyt, seurasi muun muassa ahdistusta ja uniongelmia.

Sosiaaliset tilanteet ja jopa kotona oleskelu ahdisti. Hän sai käytön vähennettyä satunnaiseksi, ja lopulta lopetti käytön kokonaan.

Myös muut aineen vaarat tulivat tutuiksi. Yliannostuksen raja tulee annosta kasvattaessa nopeasti vastaan, ja tajunta voi kadota nopeasti.

– Naps, ja tajunta lähtee. Se on vähän kuin unissakävelyä. Ei tajuntaa, mutta kroppa saattaa tehdä jotain ja saattaa vaikka kävellä jotain päin tai kaatua, Antti kertoo.

Suuret gamma-annokset voivat aiheuttaa sekavuutta, tasapainohäiriöitä ja tajuttomuutta.

– Vaikutus voi aiheuttaa totaalista sekavuutta, jonka seurauksena tapahtuu kaikenlaista ei-toivottavaa, Kaarlo Simojoki kuvailee muun muassa päihtyneen tapaturmariskiä.

Yhä useammassa vainajassa gammaa

Vaikka osa sammumisista on vain hetkellisiä tajuttomuuksia, Antin tuttavapiirissä on ollut vakavampiakin tapauksia. Eräs hänen tuttavistaan päätyi ilmeisesti gammaan liittyvän tapaturman seurauksena hengityskoneeseen, ja lopulta aivokuolleen tuttavan elintoimintojen annettiin loppua.

Myös muutama muu tuttu on kuollut olosuhteissa, joiden Antti epäilee liittyneen gamman käyttöön.

– Gamma ja lakka ovat mun listassa hyvin vaarallinen aine, kun sen yliannostusraja on niin matala, hän toteaa.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista selviää, että yhä useammasta vainajasta löytyy jäämiä gammasta.

Annostelu hankalaa

Gamma-havainnot ruumiinavauksissa ovat lisääntyneet vuodesta 2013 lähtien, ja vuonna 2017 jäämiä havaittiin 22 vainajasta.

Aiempina vuosina tapausten, joissa gamma on katsottu myrkytyskuoleman tärkeimmäksi vaikuttajaksi, ovat kasvaneet samassa suhteessa tehtyjen havaintojen kanssa.

Kahdelta viime vuodelta ei ole vielä tuoreita lukuja, joten oletusta ei pystytä vahvistamaan.

Käyttäjät annostelevat ainetta millilitroina, ja aineen vahvuudesta riippuen jopa puolen millin ero annoksessa voi olla liikaa. Yliannostus johtaa hengityksen lakkaamiseen.

Riskiä lisäävät gamman nauttiminen alkoholin tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa.

– Kun yliannostus tulee, potilaan tila voi vaihdella aaltomaisesti paljon. Hänet voidaan tuoda hoitoon niin, ettei hengitä, jossa hän voi sitten herätä, ottaa hengitysputken pois ja puolen tunnin päästä taas romahtaa taas, Simojoki kuvailee.

Käyttäjät oppivat pitämään toisensa hengissä

Simojoen mukaan käyttäjät ovat saattaneet oppia pitämään tovereitaan valveilla ja nämä hengittämässä. Hän pohtii myös, että käyttäjätkin ovat aiempaa valveentuneempia, mikä vähentää kuolemia.

– Kun gammaa tehtiin kotona ei-ammattimaisesti, pitoisuudet vaihtelivat hirveästi, ja annoksissa oli jopa satakertaisia heittoja. On mahdollista, että vain ammattimaisimmat, tasalaatuisinta tuotetta tekevät henkilöt ovat jäljellä, ja sen takia käyttäjät tietävät paremmin yliannostusrajan, hän pohtii.

– Kun käyttöä ollut pidempää, niin käyttäjät oppivat, miten pidetään toisiaan hengissä, jos vähän kärjistää.


Käyttö voi yleistyä uudelleen

Simojoki kertoo, että gamman käyttö ei ole hävinnyt, vaikka suurin käyttöbuumi onkin ehkä ohi. Aine on hänen arvionsa mukaan löytänyt oman käyttäjäkuntansa ja jatkanut olemassaoloaan päihdekentällä.

Hän arvioi, että jossain määrin muuntohuumeet ovat korvanneet lakan  ja gamman käyttöä, osittain senkin vuoksi, että valvonnan kasvu vaikeuttaa lakan tuomista maahan. Myös jonkinlaista siirtymää ketamiiniin on tapahtunut ainakin maailmalla.

Yleisesti huumausainemarkkinoilla aineet jatkuvasti korvaavat toisia ja nousevat vanhojen rinnalle.

– Kotitehtailu on ymmärtääkseni vähentynyt. Käsittääkseni sitä ei ole järkevää tuoda ulkomailta, kun muuntohuumeiden tuonti on helpompaa, hän toteaa.

Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa tutkittiin viime vuonna 34 litraa lakkaa, jotka liittyivät yhteensä 154 eri juttuun. Aine tilataan yleensä Euroopasta rahtina Suomeen.

Uusi käyttöaalto mahdollinen

Simojoki pitää kuitenkin mahdollisena, että käyttö lisääntyy jälleen, eräänlaisena aaltona. Nykyinen käyttäjäkunta ei välttämättä muista aiempien vuosien yliannostuksia.

– Kun tulee isompi yliannostusaalto, niin se sysää käyttöä joksikin aikaa alemmaksi. Mutta koska ihmisen muisti on hatara, niin käyttö nousee taas myöhemmin, hän sanoo.

Antti uskoo, että käyttö on nyt rauhoittunut villeimmistä vuosista. Hän kuitenkin epäilee, että lainsäädännön muutokset tekivät tilanteesta osaltaan vaarallisemman.

Gamma luokiteltiin huumausaineeksi vuonna 2001, mutta sen voimakkaampi ja siten vaarallisempi esiaste lakka on luokiteltu kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi.

Tämän takia lakkaan liittyvistä rikoksista saa gammaa matalampia rangaistuksia, ja sen käyttö ei ole rangaistavaa. Päätöksen taustalla lienee se, että lakalla on käyttöä teollisuudessa.

– Ihmiset siirtyivät lakkaan. Ymmärrän että gamma vaarallisena kiellettiin, mutta aineen käytöstä se teki vaarallisempaa, Antti ajattelee.

*Antin nimi muutettu.

Juttua täydennetty 4.9. kello 8.53: Täydennetty juttuun tieto, että käyttöannos voi vahvimmillaan olla jopa alle millilitran.

Lue myös:

    Uusimmat