Huuhkajien timantti hioutuu Ruotsissa – "Italian tai Espanjan pääsarja tavoitteena tulevaisuudessa"

21 vuotta kuluvan kuun lopulla täyttävä Leo Walta on Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kiintoisimpia nimiä, kun Huuhkajat kohtaa ensi viikon maaotteluissa Saksan EM-kisoihin valmistautuvat Portugalin ja Skotlannin.

Onnittelut, Leo, vielä ensimmäisestä miesten maaottelukutsusta. Tuliko kutsu yllätyksenä?

Tuli se sikäli, että olen ollut vain täysin keskittyneenä seurajoukkueen peleihin. Sitten Markku Kanerva soitti ja olihan se lapsuuden unelman täyttyminen. Hieno juttu! Nöyrin mielin mukaan ja toivottavasti myös vastuuta tulee.

Loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva Rasmus Schüller on ollut Kanervan luottopelaaja keskialueen pohjapelaajana – vaativassa roolissa, joka soveltuu myös sinulle mainiosti. Toisaalta myös Kaan Kairinen ja Glen Kamara ovat loukkaantumistensa vuoksi sivussa. Millainen roolisi sopisi sinulle parhaiten Huuhkajissa?

Aloitin kauden selkeämmin 6-paikalla Siriuksen ryhmityksessä (4-2-3-1), mutta toisen pelaajan loukkaannuttua olevan pelannut hieman hyökkäävämmässä roolissa keskialueella, joten minulle sopii käytännössä mikä rooli tahansa. Tykkään kovasti myös siitä, että pääsen tukemaan hyökkäyksiä. Pelit Ruotsin pääsarjassa ovat menneet ihan hyvin, mutta tehoja kaipaan vielä: maaleja ja maalisyöttöjäkin pitää tulla.

Mennään ajassa vähän taaksepäin. Siirryit 8-vuotiaana vantaalaisesta Pakkalan Palloseurasta HJK:n organisaatioon. Helsinkiläisorganisaatiosta ponnistit 16-vuotiaana vahvasta pelaajakehitystyöstään tunnetun tunnetun tanskalaisseura FC Nordsjaellandin miehistöön. Nordsjællandmukaan. Mitä vuodet Tanskassa opettivat sinulle pelaajana?

Todella paljon. Opin taktiikasta paljon ja jalkapalloelämästä ylipäätään valtavasti. Nuorena poikana olin aluksi hieman varovainen uudessa ympäristössä eikä englantikaan luistanut. Onneksi opin kielen lopulta melko nopeasti ja uskalsin ottaa sitten vahvemmin roolia joukkueessa. Fysiikkaharjoitteluun panostettiin Tanskassa kovasti. Siitä on ollut minulle suurta hyötyä matkalla miesten peleihin.

Pelaat nyt kelpo kautta Siriuksen riveissä. Siirto taisi olla onnistunut? Olet ollut muutamia kertoja sarjan tähtikentällisessä ja peliminuutteja on kertynyt jo hurja määrä. Sinun osaamiseesi luotetaan joukkueessa.

Olen ollut tyytyväinen. On ollut tärkeää saada iso rooli joukkueessa. Välillä olemme joutuneet puolustamaan aika paljon ja huonojakin tuloksia on tullut, mutta ryhmässämme on potentiaalia.

Millaista vastuuta debytantti odottaa ensi viikon maaotteluissa? Portugali ja Skotlanti tarjoavat Suomelle hurjan kovat haasteet kotikentillään.

En ole miettinyt sen tarkemmin. Kaikki on tässä vaiheessa minulle plussaa, mutta nälkää riittää. On pelkästään hienoa, että haasteet ovat kovia.

Pikkuhuuhkajien EM-karsinnat ovat sujuneet toistaiseksi kovinkin ailahtelevasti, vaikka pelaajamateriaalinne on hyvää tasoa. Missä asioissa on tökkinyt pelillisesti eniten?

Meillä on kieltämättä hyvä joukkue koossa, mutta ehkä sellaisessa yhtenäisyydessä riittää vielä tekemistä. Voimme parantaa paljon peliesityksiämme tulevissa otteluissamme. 

Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, kun lähestyt tuolloin parhaita pelivuosiasi jalkapalloilijana?

Toivottavasti jossain viidestä parhaasta sarjasta. Italian tai Espanjan kentille pääseminen on tavoitteenani. Uskon, että sopisin sinne pelityylillisesti hyvin. Mutta nyt on tietysti tärkeintä keskittyä kehittämään itseäni jalkapalloilijana joka päivä. Hommia riittää.

Kuvaile itseäsi jalkapalloilijana, mitkä ovat suurimmat vahvuutesi keskikenttäpelaajan roolissa?

Potkutekniikka ja syöttötaito ovat varmasti suurimmat vahvuuteni. Ja myös pelikäsitys.

Lue myös:

    Uusimmat