Suomalaistaituri valmiina tekemään läpimurtonsa – "Olemme puhuneet roolistani"

Saku Ylätupa saanee GIF Sundsvallin riveissä erinomaisen tilaisuuden tehdä läpimurtonsa Ruotsin pääsarjassa tulevalla kaudella.
MTV Urheilu haastatteli uuteen ympäristöön muuttoa tekevää Ylätupaa. Kolmen vuoden sopimus seuran kanssa antaa 22-vuotiaalle pelaajalle myös hieman työrauhaa.

Saku Ylätupa, kolme viime kautta Ruotsin suurseuran AIK:n riveissä kehitti sinua paljon pelaajana, vaikka lopullinen läpimurto jäikin tekemättä. Mistä mielestäsi jäi kiikastamaan, ettei peliaikaa siunaantunut säännölliseen tahtiin kausien aikana?

–On tietysti vaikea sanoa yhtä tiettyä juttua, mutta kokonaisuutta jos ajattelee näin jälkikäteen, niin on helppo sanoa, etten kyennyt pelaamaan riittävän tasaisesti. Suoritustasoni ailahteli liikaa. Kilpailu pelipaikoista oli myös äärimmäisen kovaa. Yhden huonon harjoitusviikon ja ottelun jälkeen sai odottaa uutta mahdollisuuttaan usein hyvin pitkään.

MTV Urheilun tietojen mukaan muutamat Veikkausliigan kärkikastin seurat olivat kiinnostuneita palveluksistasi, mutta jatkaminen Ruotsissa taisi olla sinulle alusta lähtien selkeä ykkösvaihtoehto?

– Kyllä. Pohdimme ruotsalaisen agenttini Nima Modyrin kanssa, että järkevintä olisi jatkaa uraani Ruotsissa, jossa olen viihtynyt muutenkin erinomaisesti. Uskomme Sundsvallin olevan minulle juuri sellainen ympäristö, jossa saan parhaat tehot irti. Olen innoissani, kun harjoitukset tänään alkavat. Haluan näyttää kykeneväni esiintymään tasaisen laadukkaasti ja tehokkaasti.

Millaista pelillistä roolia odotat uudessa seurassasi? Kotimaassa sinut tunnettiin ennen kaikkea väkkärämäisenä, ovelana ja taitavana kymppipaikan pelaajana, mutta Ajaxin organisaatiossa ja sittemmin tukholmalaisseurassa esiinnyit paljolti nimenomaan laiturina. Kummalla pelipaikalla vahvuutesi pääsevät mielestäsi paremmin esiin?

– Olemme käyneet valmennusjohdon kanssa jo ennakkoon hieman palavereita - ja näyttää siltä, että ryhmityksessämme on kaksi kymppiä. Uskon, että se (toisen kympin rooli) sopii minulle erittäin hyvin. AIK:ssa pelasin tosiaan oikeana laiturinakin, opin pitämään siitäkin roolista. Pelipaikka pitää kuitenkin ansaita uudessa jengissä, ja vaikka sopimukseni on pidempi, niin olen oppinut kantapään kautta, että melko nopeasti täytyy tehdä tulosta. Muuten työrauha saattaa jäädä kovin lyhyeksi.

Jalkapallo on maailman suosituin, harrastetuin ja kilpailluin peli. Kuinka paljon olet karaistunut ihmisenä henkisesti viime vuosien aikana pelatessasi haastavissa miljöissä?

– Paljon. Eroa on varmaan kuin yöllä ja päivällä. Olin pelkkä pojankloppi lähtiessäni Suomesta. Ympäristö ja kova arki ulkomailla luovat jokaiselle pelaajalle kovan haasteen. Joka päivä pitäisi kyetä olemaan parhaimmillaan.

Ponnahdit maailmalle esiintymällä väkevästi Veikkausliigassa Rovaniemen Palloseuran paidassa viitisen vuotta sitten. Miten reagoit siihen ikävään uutiseen, että lappilaisryhmä nähdään tänä vuonna Kakkosessa talousvaikeuksiensa vuoksi?

– Pelkkiä hyviä muistoja jäi Rovaniemeltä, joten ikävää on ollut seurata asiaa uutisten välityksellä. Se oli hyvä paikka nuorelle pelaajalle. Meitä oli useampiakin nuoria jätkiä, jotka totuttelivat siellä kokonaan uudenlaiseen ympäristöön. Uskon, että siitä kokemuksesta oli minulle suurta hyötyä, kun lähdin sitten 17-vuotiaana Hollantiin luomaan uraa.

Mikä on henkilökohtainen tavoitteesi tulevalla kaudella Ruotsin pääsarjassa?

– Kyllä meillä on Niman (agentti) kanssa selkeät sävelet suunniteltuna. Hyökkäyspään pelaaja kun olen, niin maaleja ja syöttöjä täytyy syntyä tasaiseen tahtiin. En ole tosin asettanut mitään selkeitä numeroita tavoitteeksi. Minulla on kova halu näyttää olevani sarjan profiilipelaajia.

Parhaat pelivuotesi siintävät luonnollisesti vasta edessäpäin. Missä sarjassa haluaisit pelata, kun olet pelaajana parhaassa peli-iässä - eli ehkä noin viiden vuoden päästä?

– En ole hirveästi miettinyt sitä. Ehkä realistinen unelma olisi olla tuolloin jossain todella kovassa liigassa, mutta mistään Barcelonasta en uskalla haaveilla. Tällä hetkellä tärkeintä on kehittyä joka päivä ja olla kärsivällinen. Sen nämä muutamat haastavat viime vuodet ovat opettaneet, että mitään ei saa ilmaiseksi. Työsarkaa riittää paljon.

Millä osa-alueilla sinun täytyy kehittyä pelaajana, jotta kykenet tekemään läpimurron Allsvenskanissa?

– Uskon suoritusvarmuuden säilyttämisen olevan avainasemassa. Minun täytyy kyetä parhaimpaani jatkuvasti - jokaisessa harjoituksessa ja pelissä. Hyvän ja huonon päivän välinen eroni ei saa olla niin suuri.

Olet esiintynyt toistaiseksi urallasi Huuhkajien paidassa kahdesti. Milloin Ylätupa nähdään seuraavan kerran ryhmässä?

– Unelmoin kyllä siitä, että pääsisin pelaamaan maajoukkueessa mahdollisimman pian. Se on jalkapalloilijalle ylivoimaisesti paras tunne, kun saa edustaa maataan. Mutta nyt ei kiirehditä. Katsotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja