Husin työntekijöille vihdoin luvassa koronalisä? Pääluottamusmies kertoo, että neuvotteluja käydään parhaillaan

6:34
Miten hoitajat henkisesti jaksavat? Millaista on työskennellä teho-osastolla koronapotilaita hoitaen. Katso koko haastattelu tästä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ei ole toistaiseksi maksanut hoitajilleen erillistä korvausta koronapotilaiden hoidosta. Nyt tilanteeseen voi tulla muutos.

Koronatartunnat ovat viime viikkoina olleet kasvussa Suomessa ja myös sairaaloiden kuormitus on lisääntynyt.

Korona-aikana hoitajien palkkaus on noussut puheenaiheeksi useamman kerran.

Joissain sairaanhoitopiireissä on maksettu esimerkiksi niin kutsuttua varallaololisää, kun taas joissain sairaanhoitopiireissä ei mitään erillisiä koronakorvauksia ole maksettu. Näin on esimerkiksi Husin kohdalla.

Nyt neuvotteluja käydään kuitenkin uudelleen.

– Eilen on päästy ihan pöytään asti ja kunnolla keskusteltu lisästä.  Kyllä sitä luulisi, että tästä saataisiin joku sopimus aikaan, mutta mitä, sitä ei vielä pystytä sanomaan, kertoo Husin pääluottamusmies Terhi Tuominen-Seittonen.

Lisä olisi mahdollisesti 100–150 euroa

Mitään tarkkaa summaa ei Tuominen-Seittonen pysty koronalisästä sanomaan, mutta ilmoille on heitetty 100–150 euron suuruista summaa. Siitäkään ei ole vielä varmuutta, että kenelle tämä kuukausittain tuleva lisä sitten kuuluisi.

– Sisältö on hyvinkin vielä auki.

Tavoitteena on kuitenkin saada neuvottelut päätökseen mahdollisimman pian. Koska sitten hoitajat voisivat tällaista lisää sitten saada?

– Toivottavasti mahdollisimman pian saadaan neuvottelut kuntoon ja sisältöä oikeasti avattua sillä tavalla, että se kohtelee kaikkia ihmisiä hyvin.

Lisä kuuluisi mahdollisimman monelle

Tuominen-Seittonen korostaa sitä, että jokaisen, joka työskentelee koronapotilaiden kanssa, tulisi saada tämä rahallinen korvaus. Esimerkiksi hän nostaa tehohoitajat ja laboratoriohoitajat, joista on tällä hetkellä valtava pula.

Se, että jossain muissa sairaanhoitopiireissä on maksettu koronapotilaiden hoitamisesta korvausta, saattaa aiheuttaa hoitajissa ristiriitaisia tuntemuksia.

– Husin alueellahan kaikki potilaat pääsääntöisesti ovat. Tietysti se harmittaa, että Husin suurin omistaja Helsingin kaupunki tekee päätöksen maksaa omilleen nopsia (nopean palkitsemisen keino, joka on tunnustus erinomaisesta työtuloksesta) viime vuodelta ja muutenkin maksaa parempaa palkkaa.

– Tällainen herättää yleensä pientä kismaa. Miksi me emme saa samoja, koska olemme saman työnantajan palveluksessa, ihmettelee Tuominen- Seittonen.

Yksi suurimmista huolenaiheista on hoitajien jaksaminen. Suurena kysymysmerkkinä ovat niin hoitajien lomat, kuin henkinen jaksaminen.

– Kyllä minä voin sanoa, että jos ei ensisijaisesti tällaista rahallista ratkaisua tule, tai mitään tukea, niin heikolta näyttää.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja