HUSin diagnostiikkajohtaja arvostelee koronarajoitusten purkusuunnitelmaa sekavuudesta ja lyhytkestoisuudesta

Vappua kokoonnuttiin viettämään koronarajoituksista huolimatta – HUSin Lasse Lehtonen kertoo, mitkä ovat mahdolliset seuraukset 5:42
Vappua kokoonnuttiin viettämään koronarajoituksista huolimatta – HUSin Lasse Lehtonen kertoo, mitkä ovat mahdolliset seuraukset.

Hallituksen suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta ei vastaa eräisiin keskeisiin kysymyksiin epidemian hallinnan kannalta, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lehtonen arvostelee suunnitelmaa lyhytkestoisuudesta ja sekavuudesta. Hän kirjoittaa blogitekstissä Uuden Suomen verkkosivuilla, että suunnitelma ei kerro esimerkiksi sitä, millä tartuntojen tasolla Suomessa voitaisiin elää ilman rajoitustoimia.

Epäselvää on Lehtosen mukaan sekin, miten rajojen turvallisuutta valvotaan, jotta vielä kesänkin jälkeen estetään virusvarianttien maahantulo.

Hän kaipaa myös tietoa siitä, aikooko Suomi rokotesuojan ylläpitämiseksi edelleen luottaa vain EU:n yhteishankintamekanismiin vai pyritäänkö varmistamaan myös kansallisesti rokotteiden nopea hankinta ja valmistus.

Lehtosen mukaan epäselvyyksiä on lisäksi suunnitelman muotoiluissa sekä alueellisten ja valtakunnallisten viranomaisten välisissä toimivaltuuksissa.

Hallitus hyväksyi koronarajoitusten purkamissuunnitelman lausuntokierroksen jälkeen vajaat kaksi viikkoa sitten. Elokuuhun ulottuvan suunnitelman mukaan rajoituksia poistetaan vähitellen, kun alueittain on saavutettu vakaa epidemiatilanne. Edellytyksenä on esimerkiksi, että uusia koronatartuntoja diagnosoidaan alueella korkeintaan 50 kappaletta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat