HUS-johtajalta vetoomus joulun ostosruuhkien tartuntariskistä, seuraukset voivat olla karut: "Edellyttää meiltä kaikilta itsekuria"

6:28
Kymmenen kysymystä koronasta: HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vieraili MTV Uutiset Livessä ja vastasi pahenevan koronakriisin nostattamiin kysymyksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen olisi toivonut rajoitusten astumista voimaan jo aiemmin.

Tänään maanantaina 30. marraskuuta alkaneiden rajoitusten tasoa Lasse Lehtonen pitää HUS-alueella hyvänä.

– Rajoitukset ovat periaatteessa samaa tasoa, mitä esimerkiksi Vaasassa oli. Vaasassa saatiin tilanne näillä rajoituksilla kääntymään parempaan suuntaan.

HUS-alueella on nyt otettu kaikki nykyisen lainsäädännön mahdollistamat rajoitukset käyttöön. Seuraava koronatiukennus olisikin jo valmiuslain ottaminen käyttöön. Lehtonen kuitenkin huomauttaa, että HUS-alueella tilanne on nyt viime kevättä parempi.

– Olemme pystyneet valmistautumaan, hankkimaan varusteita ja saamaan kokemusta koronapotilaiden hoitamisesta.

Jos sairaalat täyttyvät koronapotilaista, hidastaa se muiden potilaiden hoitoa ja aiheuttaa hoitojonoja. Muut sairaudet jäävät hoitamatta.

– Sairaaloissa, pahaa pelkäämme, tulee olemaan aika ruuhkaista. Olisi kyllä toivottavaa, että saataisiin tautitilanne sellaiseksi, että joulua uskaltaisi turvallisin mielen viettää. Se edellyttää meiltä kaikilta hyvää itsekuria ja sosiaalisten kontaktien minimointia.

"Ei enempää väkeä kauppoihin, kuin sinne sovulla mahtuu"

Joulun ostosreissut ovat diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan selvä koronariski.

– Kyllä ne ovat samanlainen riski kuin kaikki muutkin kokoontumiset. Olisi todella hyvä, että kauppiaat noudattaisivat suosituksia, eivätkä ottaisi kauppoihin enempää väkeä kuin sinne sovulla mahtuu.

Turvavälejä pitäisi ostoskeskusten ja kauppojen jouluhulinassa noudattaa ja maskeja käyttää.

– Se on tällä hetkellä vapaaehtoista, koska lainsäädäntö ei mahdollista kaupan rajoittamista samalla tavalla kuin esimerkiksi julkisten palveluiden rajoittamista.

Katso videolta, kuinka diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vastasi maanantaiaamuna kymmeneen koronakysymykseen!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja