Milloin Suomi voi tehdä "tanskat" ja luopua laajalti koronarajoituksista? Näin arvioi HUSin Asko Järvinen

Milloin Suomi voi luopua laajalti koronarajoituksista? Katso HUSin Asko Järvisen arvio! 0:57
Milloin Suomi voi luopua laajalti koronarajoituksista? Katso HUSin Asko Järvisen arvio!

HUSin ylilääkärin mukaan Suomessakin on uskallettava luopua vähäpätöisimmistä rajoituksista tautitilanteen sen salliessa. Millaisella aikataululla? Katso yllä oleva video!

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Lisäksi koronavirus aiotaan poistaa Tanskassa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta 5. helmikuuta alkaen.

Suomessa vastaavanlaisiin peliliikkeisiin ollaan tuskin tarttumassa lähiviikkojen aikana – ainakaan valtakunnallisella tasolla. 

Milloin Suomessa voidaan luopua koronarajoituksista isommassa mittakaavassa? Katso yllä olevalta videolta HUSin ylilääkäri Asko Järvisen arvio!

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen huomauttaa, että Suomen ja Tanskan tämänhetkisiä epidemiatilanteita ei voida verrata keskenään, sillä Tanskan tautitilanne omikronmuunnoksen osalta on eri vaiheessa.

Tanskan tilanne on noin kaksi viikkoa pääkaupunkiseudun koronatilannetta edellä – muuta Suomea sitäkin pidemmällä. 

– Meillä Suomessa monin paikoin muualla [pääkaupunkiseudun ulkopuolella] omikronepidemia ei ole vielä ihan sillä voimalla päässyt käyntiin kuin se on täällä meillä ollut.

– Jos Tanskassa nyt pärjää näillä rajoitustenpurulla hyvin, niin kyllä se varmaan antaa rohkeutta meilläkin nopeammin rajoituksia purkaa – jo ehkä lähiaikoinakin, hän uumoilee. 

Tällaisella aikataululla rajoituksista voidaan Suomessa luopua

Ylilääkäri Järvisen mukaan päivittäiset tartuntaluvut eivät ole enää relevantti mittari epidemian kehityksen seuraamisen osalta, vaan ”luotettavin” mittari on sairaalahoidon tarve. 

Pääkaupunkiseudulla sairaaloiden kuormituksessa on tapahtunut positiivista kehitystä, kun jyrkkä kuormituksen tarve on ollut taittumaan päin. 

Järvisen mukaan erikoissairaanhoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on ollut pääkaupunkiseudulla pienoisessa laskussa. 

– Luulen, että pääkaupunkiseudulla voidaan näistä tiukimmista rajoituksista lähteä vähitellen luopumaan ja ehkä sitten joidenkin viikkojen kuluttua vähän enemmänkin ja koko maassa vähän sen jälkeen. 

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä.

Järvisen mukaan kehitys on oikea, ja vastaavanlaiseen toimintaan pitäisi uskaltautua muuallakin.

– Asteittainen purkaminen on järkevää, sillä meillä on yhä edelleen aika paljon väestöä, joka ei ole todennäköisesti sairastanut koronaa eikä välttämättä ole rokotettu, jolloin meillä on potentiaalia sille, että sairaaloihin joutuu paljon potilaita samaan aikaan.

– Se on tilanne, joka hankaloittaisi ei pelkästään koronapotilaiden hoitoa vaan myös muita sairauksia sairastavien äkillistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoa, Järvinen tokaisee. 

Tanska ja Britannia ovat poistamassa koronarajoituksia – pitäisikö Suomen? 7:22
Tanska ja Britannia ovat poistamassa koronarajoituksia – pitäisikö Suomen? Katso Asko Järvisen haastattelu kokonaisuudessaan videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat