Huoltovinkki: saranoiden rasvaus ja ikkunaventtiilin puhdistus

Kun muutama ohjelma sitten huollettiin ilmanvaihtolaitteita, katsojat intoutuivat siivoukseen ja halusivat sitten tietää, kuinka hoidetaan nykyisin niin tavanomaisia, ikkunanpuitteisiin upotettuja ilmanvaihtoventtiileitä.

Suodatin otetaan paikaltaan ruuvaamalla varovasti kiinnitysruuvit irti. Pannaan ne talteen, etteivät häviä. Työkaluna puhdistuksessa käytetään pölynimuria ja siinä kapeaa suutinta. Imuroidaan huolellisesti rako ja suuttimen sisältä löytyvä vaahtokumisuodatin . Se kannattaa irrottaa ja kopistella sekä suodatin että metallikehys puhtaiksi isommista jätteistä, kuten männynkävyistä ja oravanraadoista.

Puhdistus kannattaa suorittaa alueen pölyisyydestä riippuen parin, kolmen kuukauden välein. Joka toisen irrotuksen yhteydessä suodattimen voi pestä miedossa astianpesuliuoksessa; ei kuitenkaan pakkasten aikaan.

Pannaan laite kasaan ja ruuvataan takaisin paikalleen (onhan ne ruuvit tallessa?)

Toinen aina ajankohtainen huoltokohde ovat ulko-oven saranat. Ovihan on raskas ja raot ahtaat, joten ovea kannattaa hiukan nostaa. Kuvassa näkyy hyvin yksinkertainen apulaite - vajaan metrin mittainen laudanpätkä pannaan avatun oven reunan alle ja sen alle pikkuinen kapula. Painetaan jalalla ja ovi nousee. Vaimo kannattaa käskeä pitämään ovea paikallaan, ettei se pääse lipsumaan paikaltaan.

Mukavimmin öljyäminen käy spraypullosta, johon saa kiinnitettyä pillin. Pyyhitään heti liiat pois, ja käydään vaikkapa viiden minuutin kuluttua pyyhkimässä loput. Siihen tarttuu helposti kaikenlaista töhnää ja likaa, joka on sitten hankalampi poistaa.

Vaimon saa päästää vapaalle heti kun on suihkuttanut, sen ei tarvitse pidellä ovea viittä minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja