Huoli seksiroboteista kasvaa – markkinoilla myös lapsia ja raiskaustilanteita jäljitteleviä seksinukkeja: "Riskejä ei kehdata tutkia kunnolla"

Yhdysvaltalaistutkijat vaativat lisätutkimusta ja sääntelyä seksirobottien myyntiin ja käyttöön, kun niiden ympärillä pyörivä bisnes kasvaa vuosi vuodelta. Tutkijoiden mukaan robotit voivat uhata seksuaaliterveyden lisäksi myös psyykkistä terveyttä.

Suomen ensimmäinen seksinukkebordelli jouduttiin sulkemaan seksinukkien kaltoinkohtelun takia. 

Suomen ensimmäinen seksinukkebordelli laittoi ovensa säppiin – Romeo-nukke seisoo vain verkkohuutokaupassa:"Olin tosi pettynyt" 8:15

Duken yliopiston tohtori Christine Hendren kertoo BBC:lle, ettei seksiin tarkoitettujen robottien mahdollisia riskejä ei kehdata tutkia kunnolla. Tutkijat vaativat, että seksirobottien valvomattomaan käyttöön tulisi jonkinlaista sääntelyä. 

– Jotkut robotit ohjelmoidaan vastustelemaan raiskaustilanteen luomiseksi keinotekoisesti, hän kertoo.

– Jotkut suunnitellaan näyttämään lapsilta.

Japanissa yksi seksirobottien kehittäjä on tunnustanut julkisuudessa olevansa pedofiili, ja sanonut robottien ennaltaehkäisevän häntä satuttamasta koskaan oikeaa lasta.

– Mutta normalisoiko ja antaako se mahdollisuuden ihmisille sellaiseen käytökseen, josta pitäisi irtautua, Hendren pohtii.

Seksirobotti lupailee hellyyttä sitä kaipaavalle

Seksirobotteja markkinoidaan internetissä avoimesti. Yhdysvaltalaisen valmistajan realistisen kokoinen malli maksaa 8000–10 000 dollaria.

Se pystyy avaamaan ja sulkemaan silmiään ja liikuttamaan kaulaansa. Se myös liikuttaa puhuessaan huulia, BBC kertoo.

Skottimurteella puhuva robotti lupailee käyttäjälle "nautinnollisia aikoja", mutta pystyy valmistajan mukaan luomaan todenmukaista jäljittelevän ihmissuhteen omistajansa kanssa.

Realrobitix-yhtiön toimitusjohtajan mukaan se muistaa, mistä ihminen tykkää tai ei tykkää, ja minkälaisia kokemukset olivat aiemmin.

Robottien ja tekoälyn eettisyyttä tutkiva professori Kathleen Richardson De Montfortin yliopistosta haluaisi kieltää edellä mainitun kaltaisen robottien markkinoinnin.

– Nämä yritykset sanovat: "Eikö sinulla ole ystävyyssuhteita? Eikö sinulla ole elämänkumppania? Älä huoli, voimme luoda robottityttöystävän sinulle", Richardson kuvailee.

Seksirobottibisnes on kasvava ala, sillä teknologialla tehostetun seksivälinekaupan arvioidaan olevan noin 30 miljardia dollaria. Vuonna 2017 Businness Insider-lehti kertoi, että yli puolet yhdysvaltalaisista uskoi seksin harrastamisen robotin kanssa olevan arkipäivää 50 vuoden sisällä.

Roboteille löytyy vastustajia ja puolustajia

Monet ovat nostaneet esille myös ongelman naisten kohtelusta esineenä ja seksiobjekteina. Heitä huolestuttaa, että seksirobotit vahvistavat ongelmaa ja asenteita. Lisäksi on nostettu myös esiin huoli tietoturvasta, sillä seksirobotit keräävät hyvin intiimejä tietoja omistajastaan.

Toisaalta seksirobottien puolustajat ovat vedonneet siihen, että ne antavat turvallisen tavan toteuttaa esimerkiksi seksuaalisia fantasioita, jotka tosielämässä olisivat muita ihmisiä vahingoittavia ja laittomia.

Pedofilia on yleisesti käytetty esimerkki, sillä kaikki pedofiilit eivät missään vaiheessa elämäänsä toteuta halujaan oikeisiin ihmisiin, eivätkä täten vahingoita ketään tai syyllisty rikokseen. 

Euroopan unionilla on sääntelyä yleisesti roboteista. Niissä muun muassa määrätään, että robottien ja tekoälyjen tulee olla aina ihmisen hallinnassa ja totella ihmisen käskyjä. Seksiin käytettävistä roboteista ei ole säädetty erikseen.

EU:n linjauksessa kuitenkin todetaan, että robotit eivät saa vieraannuttaa ihmisiä todellisuudesta, ja tämä voi olla mahdollisesti riski seura-, opetus- ja seksirobottien kohdalla. 

Lue myös:

    Uusimmat