Huolehditko näistä asioista keittiössäsi? – "Vahinko on yleensä sitä pienempi, mitä aiemmin se huomataan"

Oletko hoksannut tätä tiskikonekikkaa? Suomalaisen TikTok-vinkki huomioitiin ulkomaisissa medioissa 0:41
KATSO MYÖS: Oletko hoksannut tätä tiskikonekikkaa?

Etätyösuositusten loputtua moni on palannut toimistolle. Kun kotona ei enää vietetä niin paljon aikaa kuin koronapandemian aikana, kannattaa palautella mieleen keittiön turvallisuusohjeita.

If Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan keittiön turvallisuusohjeista, jotka ovat saattaneet korona-aikana painua unholaan.

Jos kotitoimisto on vaihtunut oikeaksi toimistoksi, kannattaa muistaa, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti, ja esimerkiksi astianpesukoneen hana kannattaa sulkea, kun kukaan ei ole kotona – varmuuden vuoksi.

"Vahinko on yleensä sitä pienempi, mitä..."

Ifin vahinkotilastot paljastavat, että suurin osa keittiössä sattuvista vuotovahingoista johtuu tiskikoneista. Keskikorvaus vahingoista on noin 4 000–5 000 euroa.

– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi, mitä aiemmin se huomataan, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen tiedotteessa.

Ifin mukaan tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa vuotoja havaittaessa. Löytyyhän astianpesukoneestasi vuotokaukalo? Se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. 

Ruoanlaitto aiheuttaa useimmiten tulipalon kotona

Ifin tilastot kertovat lisäksi, että yleisin syy kodin tulipaloihin on puolestaan ruoanlaitto. Toisinaan seurauksena voi olla jopa koko kodin tuho. Keittiössä olisikin hyvä pitää sammutusvälineitä. Esimerkiksi sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla.

– Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen selittää.

Tukes kertoi aiemmin tänä vuonna, että eniten sähköpaloja aiheuttanut laite viime vuonna oli sähköliesi, ja palon syynä oli tosiaan lähes kaikissa tapauksissa nimenomaan käyttäjän oma huolimaton toiminta. 

Nappaa videolta ohjeet uunin puhdistukseen. Juttu jatkuu videon alla.

Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys 1:54
Videolla annetaan käytännönläheisiä vinkkejä uunin puhdistamiseen ja näytetään kuinka kuumasta vedestä, ruokasoodasta ja suolasta voi saada tehokkaan, sekä ekologisen puhdistusaineen kodinhoitoon.

Onkin syytä varmistaa, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita. Keittiöturvallisuuden takaamiseksi uunikin on hyvä puhdistaa säännöllisesti.

Myös jääkaapin alta ja takaa kannattaa imuroida säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Vuonna 2020 julkaistussa turvallisuusyritys Verisuren kyselyssä paljastui, että vain noin joka toinen 1500 suomalaisvastaajasta oli imuroinut pölyt jääkaapin ympäriltä ja sen takaa. Imuroida pitäisi, sillä kertynyt pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan.

Ifin yhteistyökumppani Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen muistuttaa vielä lisäksi liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä.

 – Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Videolla ohjeet liesituulettimen suodattimen puhdistukseen. 

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20
Likainen liesituulettimen suodatin on paloriski. Liesituulettimen puhdistukseen tarvitset keittiön vakiotarvikkeet, eli rätin, ruokasoodaa, etikkaa ja kuumaa vettä. 

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat