Humalaiset asiakkaat uhka ravintolalle

Ravintola-asiakkaiden humaltuminen on noussut puheenaiheeksi Turun viime viikonlopun tapahtumien jälkeen.

Turkulaisessa lähiöpubissa oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä niin paljon juopuneita asiakkaita, että poliisi puuttui asiaan. Pahoinpitelyä baariin selvittämään menneen poliisin mukaan paikan neljästäkymmenestä asiakkaasta neljä oli lähes sammumispisteessä. Paikalle kutsuttiin alkoholiasioista vastaava poliisi.

Anniskelulaki kieltää alkoholijuomien myymisen selvästi päihtyneelle ja päihtynyt asiakas on myös poistettava tiloista. Jos epäkohtia ilmenee, lääninhallitus voi antaa luvanhaltijalle huomautuksen, varoituksen tai rajoittaa lupaa. Ankarimmassa tapauksessa lupa voidaan myös peruuttaa määräaikaisesti tai pysyvästi.

Sammallus ja horjunta paljastavat päihtymyksen

Lääninhallituksen alkoholitarkastajat joutuvat luottamaan pitkälti maalaisjärkeen arvioidessaan ravintola-asiakkaan kulloistakin henkistä tilaa.

Helppoa rajanveto on silloin, kun päihtymyksen merkit ovat selvät eli jos asiakas on esimerkiksi sammunut. Useimmissa tapauksissa pitää kuitenkin luottaa omaan arvostelukykyyn tarkastelemalla muun muassa henkilön koordinaatio- ja puhekykyä, kertoo alkoholitarkastaja Petri Puheloinen Länsi-Suomen lääninhallituksen Turun alueyksiköstä.

- Juopumuksen tilan mittareita ovat muun muassa sammallus ja horjuminen. Nämä ovat sellaiset päihtymisen tuntomerkit, joita me työssämme mietitimme. Pohdimme jatkuvasti myös sitä, miten ne määritellään niin, että kenenkään oikeusturva ei kärsi, Puheloinen sanoo.

-

Maalaisjärkeen vetoaa myös turkulaisen lähiöpubi Pub Karhunpesän baarimestarin Mika Sori.

- Olen ollut tässä hommassa 25 vuotta ja kyllä sen kokemuksella tietää, koska tarjoilu pitää lopettaa.

Sorin mukaan asiakkaiden päihtymyksen valvominen muuttuu vaikeaksi silloin, kun väkeä on liikaa. Hänen tapauksessaan asiakkaiden tarkkailua helpottaa se, että pubissa käy enimmäkseen kantaporukkaa.

- Määrätyn asiakasmäärän jälkeen lyön ovet kiinni. Liika on liikaa, siinä hajoaa tuopit ja kaikki. Ja lähiöpubissa on se etu, että tuntee ihmiset ja tietää käytöksestä milloin heille voi vielä tarjoilla ja milloin ei, Sori linjaa.

Ilmiannot usein asiattomia

Alkoholitarkastajat valvovat ravintoloita lähinnä pistotarkastuksin.

- Jatkoaikaravintolat eli ne ravintolat, jotka saavat anniskella 01.30 jälkeen, pyritään tarkastaman kerran vuodessa. Muuten 30-40 prosenttia anniskelupaikoista yritetään vuoden aikana käydä läpi, alkoholitarkastaja Puheloinen kertoo.

Puheloisen mukaan alkoholitarkastuksia tehdään jonkin verran myös ilmiantojen perusteella. Kansalaisten tekemät ilmiannot ovat useimmiten nimettömiä ja niiden taso sen mukainen.

- Usein sammaltava henkilö soittaa ja tekee ilmiannon tietystä kapakasta. Sitä voi sitten miettiä, että onko hänet poistettu päihtymyksen takia. Mutta kyllähän se jotain kertoo, jos jostain paikasta kertyy paljon ilmiantoja.

Lain noudattaminen on välttämätöntä, jotta ravintola saa pitää anniskelulupansa. Alkoholitarkastaja Puheloisen mukaan ankarimmat rangaistukset epäkohdista ovat kuitenkin harvinaisia.

- Olen toiminut tällä alueella yli kolme vuotta ja kertaakaan ei ole käynyt niin, että anniskelulupa olisi peruttu kokonaan tarkastuksen perusteella. Jonkun tyyppisiä seuraamuksia, kuten ravintolan ohjeistusta, annetaan noin kymmenessä prosentissa tapauksista.

Lue myös:

    Uusimmat