Hukkumiset uhkaavat lähestyä viime vuoden tasoa

Hukkumistilastojen luvut ovat uhkaavasti lähestymässä viime vuoden tasoa. Kesäkuussa uiden hukkuneita oli viime vuotta vähemmän, mutta heinäkuun synkät luvut lisääntyvät ripeää tahtia. Heinäkuussa on varmistunut jo kuusitoista uiden tapahtunutta hukkumista.

Esimerkiksi kaksi uimaan lähtenyttä miestä on hukkunut myöhään eilen illalla eri paikkakunnilla. Lisäksi Lapissa yksi joesta pelastettu mies on sairaalassa kriittisessä tilassa.

Eilen uutisoitiin 8-vuotiaasta tytöstä, joka joutui hukkumisonnettomuuteen Nastolassa. Lapsi vietiin sairaalaan, mutta häntä ei voitu enää pelastaa.

Lauantaina Kotkan Karhulassa kadonnut 1985 syntynyt miesuimari on löydetty hukkuneena toissapäivänä. Mies oli lähtenyt uimaan Kymijokeen kaverinsa kanssa, kun hän ilmeisesti joutui voimakkaan virran viemäksi.

Tilastoissa miesenemmistö

Viime viikonloppu oli monelle nuorukaiselle ja heidän tuttavalleen varsin surullinen, sillä ainakin kolme nuorta miestä hukkui eri puolilla Suomea.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n koulutussuunnittelija Vesa Kälviäinen kertoo, että hukkuminen onkin yleisimmin miehinen tapahtuma.

- Naisten osuus on murto-osa miesten määrästä. Hukkuneista vain noin 20 prosenttia on naisia, hän sanoo.

Lasten osuus hukkumistapauksissa on yleensä ottaen myös aika pieni.

Viime aikojen hukkumisuutisissa on käynyt ilmi, että monet onnettomuusrannat eivät ole olleet valvottuja. Kälviäisestä rantavalvojien hankkiminen on palvelutarjoajan vastuulla.

- Palveluntarjoajalla on velvollisuus tehdä riskikartoitus, jonka perusteella määritellään, mitä pelastusvälineitä rannalla tulee käyttää, hän sanoo.

Miten välttäisimme turhat hukkumiset?

Kälviäinen ohjeistaa uimareita, että turhilta hukkumiskuolemilta vältyttäisiin perinteisin keinoin.

- Koskaan ei pitäisi mennä yksin uimaan. Jos kaveri on mukana, niin onnettomuushetkellä apu on lähellä.

Kälviäinen ei myöskään lähtisi kovin kauas rannasta, vaan onnettomuuksien ehkäisemiseksi kannattaa uida rannan suuntaisesti sellaisessa syvyydessä, että jalat yltävät vielä pohjaan.

- Ja saunasta uimaan mennessä kannattaa vilvoitella hetken aikaa, sillä lämpötilaerot saunan ja veden välillä ovat suuret, Kälviäinen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat