Venla Hovilta lähti USA:ssa työpaikka tylysti alta: "En tiedä yhtään, mitä teen ensi kaudella"

Täpötäyden Espoon areenan tunnelmasta on pitkä matka Kangasalan jäähalliin, joka hohkaa kylmyyttä keskellä kesäpäivää. Venla Hovin jääkiekkokipinä hehkuu silti kirkkaana, vaikka peliuran päättäneestä MM-loppuottelusta on kulunut yli neljä vuotta ja uran jatkuminen valmentajanakin on hämärän peitossa.

– En tiedä yhtään, mitä teen ensi kaudella, Hovi kertoo STT:lle.

Hän työskenteli viime kauden yhdysvaltalaisen Metropolitan Rivetersin päävalmentajana naisten ammattilaisliiga PHF:ssä. Työn piti jatkua tulevallakin kaudella, mutta sijoitusyhtiöt The Mark Walter Group ja Billie Jean King Enterprises ostivat PHF:n. Samalla Hovin ja Rivetersin suomalaispelaajien Noora Rädyn, Minttu Tuomisen, Anna Kilposen ja Susanna Tapanin sopimukset mitätöitiin.

– Minua harmittaa pelaajien puolesta. Toivon, että kaikille löytyy pelipaikka. Täytyy katsoa eteenpäin, että tästä löytyy parempaa ja pysyvämpää.

Parempaa ja pysyvämpää voi olla tarjolla uuden ammattilaisliigan muodossa. Miljardööri Mark Walterin ja tennislegenda Billie Jean Kingin sijoitusyhtiöiden tukeman sarjan pitäisi käynnistyä tammikuussa, mutta vain kuuden joukkueen voimin. Pelaajille ja valmentajille on työpaikkoja rajallinen määrä.

Hovia ei huolestuta.

– En jaksa stressata asioita, joita en voi kontrolloida.

Mahdolliset pienimmätkin stressinrippeet karisevat Kangasalan jäähallissa, jossa tamperelaislähtöinen Hovi vetää leiriä neljättä vuotta. Valmentajalle leiri on "passion project".

Kaukalossa hääri valmentajina muitakin Naisleijonista tuttuja kasvoja. Mukana olivat Tuominen, Eveliina Mäkinen ja Saila Saari.

– Peliuran päättymisen jälkeen oli todella tärkeää, että pystyn antamaan jotain takaisin suomalaiselle jääkiekolle. Asun kaukana, ja on hienoa päästä kesäisin valmentamaan.

Oma ego taka-alalle

Työpaikan menettäminen tai edes jatkon uhattuna oleminen ovat asioita, jotka panevat ihmiset miettimään toimeentuloaan.

Hovi ei halua kommentoida toimeentuloaan vaan katsoo tulevaan. Vastakkainasettelu Pohjois-Amerikan pääsarjoissa on toivottavasti vihdoin päättymässä. Tämä miellyttää entistä hyökkääjää, joka pelasi viimeisen kautensa CWHL:ssä. Sarja kisasi NWHL:n kanssa.

– Meidän täytyy keskittyä siihen, että tehdään yhdessä. Viime vuodet on menty niin, että on ollut PHF ja PWHPA. Naisten kiekossa resurssit pitää suunnata yhteisen tavoitteen eteen. Oma ego edellä ei saa mennä, jos haluaa, että laji hyötyy.

Hovin mukaan Pohjois-Amerikassa ei juuri mietitä, mitä Euroopan sarjakartalla tapahtuu, mutta häntä vanhan kotimantereen asiat kiinnostavat.

– On ollut hienoa nähdä Sveitsin panostus ja kehitys. Sinne on menossa suomalaispelaajiakin. Ruotsin sarja on ollut hyvä jo pitkään. Ruotsissa homma on perustunut tasa-arvoon ja työtä tehdään miesten seurojen kanssa.

– Suomessa yhteistyötä täytyy kehittää ja panostusta lisätä, jotta kotimainen sarja pystyisi kilpailemaan muiden eurooppalaisten sarjojen kanssa. Tällä hetkellä isoja steppejä ovat selkeästi ottaneet HIFK ja HPK.

– Tarvitaan tekijöitä, joille maksetaan palkkaa. Talkoilla pääsee vain tiettyyn pisteeseen.

Pohjois-Amerikasta on muodostunut Hoville toinen koti, mutta hän ei tyrmää sitä, etteikö valmentaminen voisi tuoda häntä Eurooppaan leirien lisäksikin.

– Olen avoin kaikelle, mikä sopii omaan elämään parhaiten, minkä näen itselle haastavana tehtävänä ja missä voin oppia.

Lue myös:

    Uusimmat