Huimaako sängystä noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa 2:30
Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa

Iskeekö huimaus sängystä nousemisen jälkeen? Ortostaattinen matala verenpaine on yleensä iäkkäiden vaiva, jossa verenpaine laskee, kun ihminen nousee esimerkiksi makuulta pystyasentoon. 

Ortostaattinen matala verenpaine, toiselta nimeltään ortostaattinen hypotensio, on ilmiö, jossa verenpaine laskee, kun ihminen nousee esimerkiksi makuulta pystyasentoon. Verenpaineen nopea lasku aiheuttaa oireita.

– Verenpaineen mataluudelle ei sinänsä ole mitään erityistä viitearvoa, mutta diagnostisena rajana pidetään sitä, että noin 1–3 minuutin aikana pystyyn nousun jälkeen yläpaine laskee yli 20 elohopeamillimetriä, alapaine yli kymmenen elohopeamillimetriä, ja tulee näihin liittyviä oireita, kertoo Anna-Mari Hekkala, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri ja ylilääkäri Suomen Sydänliitto ry:stä.

Lähes jokainen on kokenut huimauksen tunnetta joskus lattialta noustessaan. Kaikki huimaus ei kuitenkaan liity ortostaattiseen verenpaineeseen, vaikka ilmiöt ovatkin samantapaisia.

– On hyvin tavallista, että nuorelle perusterveellekin tulee huimausta, jos on pitkään kyykyssä vaikkapa lattianrajassa, tai tyypillisimmillään on nukkunut yön sängyssä ja aamulla siitä lähtee liikkeelle. Jos hyppää liian nopeasti ylös, voi huimata, jopa silmissä musteta. Tässä on kyse samasta ilmiöstä, eli verenpaine hetkellisesti laskee, Hekkala sanoo.

Tavallisesti ikäihmisen vaiva

Varsinainen ortostaattinen hypotensio ilmenee vasta muutaman minuutin kuluttua. Se on tavallisesti ikäihmisen vaiva, ja myös lisääntyy ikääntyessä.

Kun ihminen nousee pystyyn, verta pitäisi äkkiä saada pumpattua aivoihin asti. Keho tietää tämän, joten pystyyn noustessa sympaattinen eli elimistöä kiihdyttävä hermosto aktivoituu. Ikääntyessä reaktio kuitenkin hidastuu. Myös jotkin sairaudet vaikuttavat tahdosta riippumattoman hermoston toimintaan niin, että verenpainetta säätelevä reaktio on vaimea, hyvin hidas tai puuttuu kokonaan.

Ortostaattisen hypotension oireet liittyvät verenpaineen laskuun; huimauksen tunne on niistä tavallisin.

– Tuntuu, että kaatuu ja joutuu ottamaan kiinni pöydän tai sängyn laidasta. Voi tuntua sydämen tykytystä. Huimaukseen liittyy myös näön hämärtymistä. Kansankielellä sanottaisiin, että silmissä pimenee, Hekkala kuvailee.

Näin testataan: "Aluksi pötkötellään viitisen minuuttia sängyssä..."

Huimaukselle toki on monenlaisia syitä; esimerkiksi hyvälaatuinen asentohuimaus voi iskeä kohtauksenomaisesti päätä liikutettaessa. Sen erottaminen ortostaattisesta verenpaineesta voi olla maallikolle vaikeaa.

– Ortostaattinen hypotensio tyypillisesti liittyy nimenomaan pystyyn nousuun, siihen, että noustaan lattianrajasta, sängystä tai on pitkään istuttu ja noustaan ylös, Hekkala kuvaa.

Yleensä ohimenevä huimaus ylös noustessa on harmitonta. Mikäli oireen syy on epävarma, terveydenhuollossa voidaan myös tehdä ortostaattinen koe.

– Koe on yksinkertainen: aluksi pötkötellään viitisen minuuttia sängyssä ja mitataan verenpaine, sitten noustaan seisomaan sängyn viereen ja mitataan verenpaine yhden, kolmen ja viiden minuutin kohdalla ja katsotaan, miten paine muuttuu. Tämä tutkimus ei siis ole sen ihmeellisempi, Hekkala sanoo.

Mikäli huimaus ei olekaan ohimenevää, saatetaan tarvita lisätutkimuksia. Huimaus voi nimittäin kertoa, ettei verenpaine ole palautunut normaalille tasolle.

Katso myös: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella – tarvitaanko lääkitystä? Näin vastaa asiantuntija! Juttu jatkuu videon alla.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Voiko korkean verenpaineen hoitaa elämäntapamuutoksella?

Huimaus voi johtaa vammoihin: "Tyypillinen potilas voisi olla iäkäs mies, joka on lähtenyt yöllä vessaan, pyörtyy siellä..."

Se, että verenpaine laskee hetkellisesti, ei aiheuta minkäänlaista pysyvää haittaa verisuonille tai sydämelle. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua huimaus: sen vuoksi ihminen voi kaatua ja myös loukata itsensä.

– Tyypillinen potilas voisi olla iäkäs mies, joka on lähtenyt yöllä vessaan, pyörtyy siellä ja lyö päänsä altaan kulmaan, Hekkala kuvailee.

Matalaa verenpainetta ei tarvitse yrittää korjata korkeammaksi, sillä saavutettu hyöty on huomattavasti haittoja pienempi.

– On olemassa eräitä lääkkeitä, joilla verenpainetta voi kohottaa, mutta niitä käytetään vain äärimmäisissä tilanteissa, eikä painetta pidä kohottaa esimerkiksi suolaa syömällä. Korkeaan verenpaineeseen liittyy elinvaurioiden ja aivoinfarktin riski. Ne ovat paljon suurempia haittoja kuin hetkellisesti matala paine, Hekkala sanoo.

Älä säädä lääkitystä itse: "On lääkärin tehtävä miettiä niitä"

Usein edes ikäihmisen verenpaineen laskun taustalta ei löydy mitään erityistä syytä. Tällöin tärkeintä olisi oppia ymmärtämään tilaansa ja mukautua siihen – oppia esimerkiksi lähtemään vähän hitaammin liikkeelle.

– Voi pumpata lihaksia vähän ennen kuin nousee aamulla sängystä ylös. Aika usein iäkkäällä saattaa olla lääkitys, joka lisää ilmiötä haitallisissa määrin. Tavallisia ovat verenpainelääkkeet sekä ikääntyneillä miehillä eturauhasen liikakasvuun käytettävät lääkkeet, Hekkala sanoo.

– Pitää muistaa, että itse ei saa mennä lääkitystä vähentämään tai säätämään. On lääkärin tehtävä miettiä niitä lääkkeitä ja yhdistelmiä, jotka voivat olla ongelma.

Katso myös: Potilas valitteli lääkärille huimausta ja kipua – käsittämätön näky korvassa paljasti oireiden syyn:

Lue myös:

    Uusimmat