Tulehduskipulääkkeistä löytyi uusi mahdollinen haitta – tutkijat varoittavat kauaskantoisista seurauksista

Kivunlievitykseen käytetyt tulehduskipulääkkeet ja steroidit voivat lisätä riskiä kipujen kroonistumiselle, uusi tutkimus vihjaa. Lääketieteellisessä Science Translational Medicine -lehdessä ilmestyneet löydökset haastavat käsitystä siitä, miten akuuttia kipua pitäisi hoitaa.

Infektion tai kudosvaurion seurauksena elimistössä käynnistyy tulehdus eli inflammaatio, joka houkuttelee paikalle korjaavia soluja ja aineita. Mekanismi on tarpeellinen, mutta aiheuttaa ikäviä oireita, kuten punoitusta, turvotusta ja kipua

Tuskaa helpottaakseen moni käyttää tulehduskipulääkkeitä. Tulehdusta hillitsevät lääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kuitenkin johtaa pidempikestoisiin ongelmiin, sillä ne saattavat tehdä kivusta vaikeammin hoidettavan ja lisätä riskiä kipujen kroonistumiseen, kanadalais-italialainen tiimi varoittaa.

Kipuja tulisikin hoitaa suositusten mukaisesti ensisijaisesti lääkkeettömästi sen sijaan, että häiritsisi elimistön luontaista tulehdusreaktiota.

– Tulehduksella voi teorian mukaan olla pitkällä tähtäimellä suojaava vaikutus, minkä vuoksi sen ylenpalttinen hillitseminen saattaisi olla haitallista, tutkimusta brittilehti The Guardianille kommentoinut Dundeen yliopiston professori Blair Smith selventää.

Tulokset ovat alustavia, ja monet asiantuntijat ovat toppuutelleet, ettei yhden tutkimuksen perusteella kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tulehdusta hillitsevien lääkkeiden käytön yleisyyden vuoksi varoitus kannattaa silti ottaa vakavasti.

Kiinnostavia mutta alustavia tuloksia

Tutkimuksessa seurattiin 98 alaselkäkivuista kärsivää potilasta kolmen kuukauden ajan. Kipumekanismeja tarkasteltiin lisäksi eläimillä. Ihmis- ja hiirikokeet paljastivat, että kivunlievityksessä avainasemassa ovat yleisimmät verenkierrossa esiintyvät valkosolut eli neutrofiilit, jotka auttavat elimistöä taistelemaan infektiota vastaan.

Neutrofiilien toiminnan estäminen pidensi hiirten kokemia kipuja jopa kymmenkertaisesti normaaliin verrattuna. Sama vaikutus oli tulehduskipulääkkeillä ja steroideilla, vaikka ne aluksi helpottivatkin kipua.

Havainto sai tukea erillisessä 500 000 britin analyysissä, joka osoitti tulehduskipulääkkeitä kipuun käyttävien ihmisten kärsivän kivuista vielä 10 vuoden kuluttua muita todennäköisemmin. Kipujen ei huomattu pitkittyvän heillä, jotka käyttivät parasetamolia tai masennuslääkkeitä. Useat masennuksen hoitoon käytetyt lääkkeet hillitsevät kipua jarruttamalla viestien kulkua hermostossa.

Tutkimuksessa on puutteensa, kuten lumelääkettä saaneen verrokkiryhmän puute, mutta tuloksia on pidetty laajalti kiinnostavina joskin jatkotutkimuksia vaativina.

Videolla kipututkija Tage Orenius kertoo kroonistuneesta kivusta. Juttu jatkuu videon alla.

Kipututkija Tage Orenius kertoo kroonistuneesta kivusta 2:10
KATSO VIDEO: Kipututkija Tage Orenius kertoo kroonistuneesta kivusta.

Tulehduskipulääkkeitä vain satunnaiseen käyttöön

Tulehduskipulääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen ja satunnaiseen käyttöön. Mitä useammin ja mitä suurempia annoksia lääkkeitä käyttää, sitä isompia ovat haitat. Tulehduskipulääkkeitä ei suositellakaan käytettävän jatkuvasti.

Entuudestaan tunnettuja tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat mahan ja suoliston verenvuodot, munuaisten toiminnan heikentyminen, nesteen kertyminen elimistöön, astman ja sydämen vajaatoiminnan paheneminen, verenpaineen nouseminen sekä särkylääkepäänsärky.

Käypä hoito -suositusten mukaan lääkkeettömät hoidot ovat kivunlievityksen perusta. Keskeisiä hoitotapoja ovat esimerkiksi liikunta, terapeuttinen harjoittelu sekä kylmä- ja lämpöhoito.

Moni käyttää itsehoitolääkkeitä väärin, ja se voi olla jopa hengenvaarallista. Katso alla olevalta videolta, mitä harhaluuloja suomalaisilla on terveysvaivojen hoidosta.

Apteekkarit ja lääkärit kohtaavat vääriä hoito-oletuksia 9:52
KATSO VIDEO: Apteekkarit ja lääkärit kohtaavat vääriä hoito-oletuksia.

Lue myös:

    Uusimmat