Suomelta yllättävä tähtinimi mukaan Holmenkollenin 50 kilometrille – "Todella hyvässä kunnossa"

Suomalaishiihtäjä Kati Roivas on nimetty viikonloppuna Oslon Holmenkollenilla maastohiihdon maailmancupissa kilpailevaan Suomen maajoukkueeseen. Holmenkollenilla miehet ja naiset hiihtävät perinteisellä 50 kilometrin yhteislähtökilpailut.

Roivas, 29, on keskittynyt viime vuodet pitkän matkan kilpailuihin ja menestynyt tällä kaudella erinomaisesti Ski Classics -sarjassa. Hän on voittanut kaksi kilpailua ja on naisten sarjassa toisena Norjan Emilie Fletenin jälkeen.

– Kati on ollut todella hyvässä kunnossa tällä kaudella. Nyt hän pääsee kokeilemaan maailmancupissa. Vaikea vielä nähdä, minkälainen hänen tasonsa on, mutta pitkä matka ainakin sopii hänelle, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi STT:lle puhelimitse.

Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton FIS:n mukaan Roivas ei ole aiemmin kilpaillut maailmancupissa.

– Pitää paikkansa. Hän ei ole viime vuosina hiihtänyt normaalimatkoja oikeastaan ollenkaan. Muutama vuosi sitten hän osallistui Skandinavian cupiin ja FIS-kilpailuihin, Pasanen viittasi vuosiin 2019–21.

Holmenkollenilla miehet ja naiset hiihtävät perinteisellä 50 kilometrin yhteislähtökilpailut. Suomen naisista mukana ovat myös Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Näytön paikka tulevaan

Roivas on todistanut osaamisensa pitkillä matkoilla, mutta Pasanen muistutti Ski Classicsin ja maailmancupin välillä yhdestä merkittävästä erosta.

– Radat ovat profiililtaan erilaiset. Ski Classicsissa hiihdetään tasatyöntöä, mutta maailmancupissa paljon myös vuorohiihtoa. Maailmancupissa suksissa on myös pitovoiteet, Pasanen nosti esiin.

Pasanen alleviivasi Roivaksen olevan hyvässä kunnossa eikä pidä mahdottomana, että hiihtäjä nähtäisiin maailmancupissa tulevaisuudessakin. Toki ensin pitää todistaa osaaminen Holmenkollenilla maailmancupin puitteissa.

– Hän on keskittynyt Ski Classics -sarjaan ja pärjännyt siellä hyvin. Ainakin maailmancupin pitkät perinteisen matkat voisivat tulla kyseeseen, Pasanen pyöritteli.

Salpausselältä vauhtia Norjan-kiertueelle

Suomen naisista Holmenkollenilla mukana ovat myös Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Kolme viimeksi mainittua ylsivät palkintokorokkeelle viikonloppuna Salpausselän kisoissa Lahdessa, kun Matintalo ja Pärmäkoski avasivat menestyslatua perinteisen hiihtotavan pariviestin toisella sijalla perjantaina. Lauantaina Pärmäkoski voitti perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin väliaikalähtökilpailun, ja Niskanen oli kolmas.

Etenkin Niskasen ja Pärmäkosken voi odottaa pärjäävän Holmenkollenilla.

– Krista on todella hyvässä kunnossa, kun pienet vaikeudet ovat takana. Kerttu on ollut hyvässä kunnossa koko kauden, Pasanen sanoi.

Holmenkollenin 50 kilometriä on yksi Iivo Niskasen kauden päätavoitteista. Hänen lisäkseen suomalaismiehistä mukana ovat Ville Ahonen, Niko Anttola, Lauri Lepistö, Arsi Ruuskanen ja Markus Vuorela.

Niskanen sijoittui perjantaina Salpausselän pariviestissä kolmanneksi Lauri Vuorisen kanssa ja lauantaina 20 kilometrillä toiseksi. Niskanen on uhkunut nousukuntoa sairastelun ja toipumisen jälkeen.

– Iivo osoitti, että hän on hyvässä kunnossa ja menossa parempaan suuntaan koko ajan, Pasanen kehui.

Holmenkollenin jälkeen maailmancup jatkuu ensi viikolla Norjan Drammenissa sprinttikilpailuilla. Sinne Suomi suuntaa lähes täysi eri joukkueilla (valinnat alla).

Maastohiihdon maailmancup, Holmenkollen 9.-10.3.:

Naiset
Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Kati Roivas

Miehet
Ville Ahonen, Niko Anttola, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen, Markus Vuorela

Maastohiihdon maailmancup, Drammen 12.3.:

Naiset
Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Hilla Niemelä, Kerttu Niskanen, Tiia Olkkonen

Miehet
Ristomatti Hakola, Emil Liekari, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Verneri Suhonen, Lauri Vuorinen

Lue myös:

    Uusimmat