Huhtiniemen kaivaukset jatkuvat

Huhtiniemen kaivauksilla Lappeenrannassa halutaan selvittää, onko alueelle haudattu teloitettuja sotilakarkureita kesällä 1944. Viime kesänä Huhtiniemestä löytyi joukkohauta, mutta se oli peräisin 1800-luvulta.

Huhtiniemen kaivaukset Lappeenrannassa jatkuvat huomenna. Kolme viikkoa kestävät tutkimukset keskittyvät pääasiassa Huhtiniemen leirintäalueen maastoon, mutta myös sen ulkopuolella tehdään maatutkaustulosten perusteella kaivauksia.

Tutkimuksia johtava arkeologian professori Mika Lavento sanoo, että leirintäalue on lähtökohta ja tutkimukset saattavat pysähtyäkin sinne. Kaivauksia ei tehdä enää aiemmalla tutkimuspaikalla, eikä jo löydettyyn kalmistoon kosketa.

Lavento kiistää tiedot, joiden mukaan kaivauksia tehtäisiin myös Lappeenrannan ulkopuolella, esimerkiksi Taipalsaarella puolustusvoimien harjoitusalueella.

- Se ei tunnu mahdolliselta tässä vaiheessa. Asiaa voidaan toki selvittää, hän tähdentää.

Tutkimuksia tekee joukko arkeologeja ja oikeuslääketieteilijöitä. Mukana on kymmenkunta tutkijaa.

Huhtiniemen kaivauksissa löytyi vuosi sitten toistakymmentä 1800-luvulla haudattujen luurankoa. Kaivausten tarkoituksena on selvittää, onko Huhtiniemeen tai sen ympäristöön haudattu kesällä 1944 suomalaisia sotilaskarkureita. Huhujen mukaan alueelta pitäisi löytyä todisteita näistä salaisen kenttäoikeuden päätöksellä teloitetuista sotilaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat