Mainos

HS: Yllättävä selitys lauhoille talville – "Lumiset talvet palaavat 2020-luvulla"

Suomalaistutkimuksen mukaan auringon aktiivisuudella on merkittävä yhteys Suomen ja Pohjoismaiden viime vuosien leutoihin talviin. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat

Oulun yliopistossa ensi viikolla tarkastettavan väitöskirjan mukaan aurinkotuuli tekee talvista leutoja. Vastaavasti Pohjois-Amerikan koillisosissa on tällaisina talvina kylmempää ja kuivempaa.

– Voimakkaan aurinkotuulen aikana Skandinavian talvet ovat keskimääräistä leudompia ja sateisempia vahvistuneen läntisen ilmavirtauksen takia, tutkija Ville Maliniemi kertoo Helsingin Sanomissa.

Leudot talvet näyttävät tilastoaineiston perusteella toistuvan 11 vuoden aurinkosyklin mukaan.

Oulun yliopiston professorin Kalevi Mursulan mukaan on tutkimusten perusteella syytä olettaa, että lumiset ja kylmät talvet palaavat takaisin vuonna 2020 ja 2021, jolloin aurinkotuulen nopeita virtauksia esiintyy taas vähemmän.

– Edellinen auringonpilkkujen minimi oli vuonna 2009, jolloin muun muassa Iso-Britannia peittyi lumeen arktisten virtausten vuoksi, Helsingin Sanomien haastattelema Mursula kertoo.

Mursulan johtamassa Suomen Akatemian Resolve-huippuyksikössä on tutkittu avaruusilmastoa 130 vuotta taaksepäin kattavan tilastoaineiston perusteella.

Hiukkasten vaikutusta Maan ilmakehään on voitu tutkia erityisesti sen jälkeen kun NOAA-satelliiteista alettiin saada mittaustuloksia vuonna 1979.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja