HS: Ulkoministeri Valtonen ilmoitti vaalirahoituksensa yli 40000 liian pieneksi

Valtosen lisäksi useat muut ovat korjanneet vaalirahailmoitustaan sen jälkeen, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto on huomauttanut asiasta.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ilmoitti eduskuntavaaleihin keräämänsä vaalirahoituksen yli 40 000 euroa liian pieneksi. Tieto perustuu Helsingin Sanomien tekemään selvitykseen.

Valtonen kertoo Helsingin Sanomille, että hän näkemyksensä mukaan viranomaiselle täytyy ilmoittaa vain vaaleihin käytetty summa, ei kaikkea kerättyä rahaa.

Valtonen oli ilmoittanut Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV) vaalikampanjansa hinnaksi lähes 137 000 euroa. Lehden mukaan VTV oli huomannut kesällä, että Valtosen ilmoittama rahamäärä ei vastannut kerättyä summaa. Viranomaisen puututtua asiaan kerätty summa korjattiin noin 179 000 euroon.

Summa on näin ollen suurempi kuin kokoomuksen puolustusministeri Antti Häkkäsen 145 000 vaalirahoitus, jonka uutisoitiin alkukesästä olleen eduskuntavaalien suurin. Kampanjamenoiksi Häkkänen ilmoitti 118 000 euroa.

Osa korjannut omasta aloitteestaan

Valtosen tekemästä ilmoituksesta puuttui Helsingin Sanomien mukaan myös arvopaperivälitysyhtiö Confido Emo Oy:n lahjoittama 2  000 euron tukisumma. Valtosen mukaan syy tähän oli inhimillinen virhe. Vaalirahailmoituksessa täytyy nimetä yli 1 500 euroa lahjoittaneet.

Valtosen lisäksi myös monet muut ovat korjanneet vaalirahailmoitustaan. Lehti kertoo jutussaan, että joka viidenteen ilmoitukseen on tehty jokin muutos määräajan eli kesäkuun 5. päivän jälkeen. Osa muutoksista on tehty henkilön omasta aloitteesta, mutta iso osa VTV:n tekemän huomautuksen jälkeen.

Eduskuntavaaleissa läpi menneillä tai varasijalle jääneillä ehdokkailla on velvollisuus tehdä vaalirahoitusilmoitus.

MTV selvitti: Petteri Orpon vaalirahoitusilmoituksesta löytyi MTV:n selvityksessä yli 5 000 euron epätarkkuus 2:42
MTV selvitti: Petteri Orpon vaalirahoitusilmoituksesta löytyi MTV:n selvityksessä yli 5 000 euron epätarkkuus. Juttu on kesäkuulta.

Lue myös:

    Uusimmat