Mainos

HS: Sata suomalaiskuntaa on vahvoja, 70 heikkoja

Suomen nykyisestä kunnista 103:aa voi pitää taloudellisesti vahvana. Lukema selviää Helsingin Sanomien julkistamasta, Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamasta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa mitattiin, kuinka monta prosenttia kuntien toimintamenot ovat kuntalaisten veronalaisista tuloista. Toimintamenoja ovat muun muassa terveys- ja vanhuspalveluiden sekä opetuksen menot. Kunta on vahva, jos menot ovat korkeintaan 30 prosenttia kuntalaisten tuloista.

Kuntaa voi puolestaan pitää heikkona, jos lukema ylittää 40 prosentin rajan. Tällaisia kuntia on 69, heikoimpana eteläpohjanmaalainen Soini (toimintamenot lähes 80 prosenttia). Kymmenen kärkikuntaa ovat kaikki etelä- tai varsinaissuomalaisia hyvätuloisten ihmisten asuinpaikkoja. Kärkikolmikon muodostavat Kauniainen, Espoo ja Nurmijärvi.

Tutkimuksen mukaan vahvoissa kunnissa asuu nyt 60 prosenttia suomalaisista. Kunnallisalan kehittämissäätiön laskelmien mukaan vahvojen kuntien lukumäärä on laskemassa lähivuosina jyrkästi. Vahvoissa kunnissa asuisi vuonna 2030 vain kolmannes suomalaisista.

Tutkimuksessa oli mukana 311 kuntaa. Tutkimuksen sen loppuraportti ilmestyy parin kuukauden päästä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.