Mainos

HRW: Afganistanin sotapäälliköt uhka maan kehitykselle

Afganistanin sotapäälliköt ovat uhka uudelle perustuslaille ja vapaille vaaleille väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Järjestö kiinnittää huomiota myös tyttölasten koulunkäyntiin.

Laajaa osaa Afganistanista hallitsevat sotapäälliköt luovat maahan pelon ilmapiiriä, ja ovat uhka uuden perustuslain käyttöönottamiselle ja vapaiden vaalien järjestämiselle, syytti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tänään julkistamassaan raportissa.

Järjestön mukaan monet näistä sotapäälliköistä ovat nousseet valtaan Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tuella Taleban-hallinnon kaatumisen myötä. Ulkovaltojen pitäisikin HRW:n mielestä välittömästi lopettaa sotapäälliköiden tukeminen, jotta maan laillisella hallituksella olisi mahdollisuus toimia. -Etenkin Yhdysvaltain ja Britannian pitää päättää, tukevatko he presidentti Hamid Karzaita ja muita uudistajia, vai sotapäälliköitä, vaatii HRW:n edustaja Brad Adams.

HRW arvioi, että sotapäälliköt ovat käytännössä kaapanneet vallan pääkaupungin Kabulin ulkopuolella ja että heidän joukkonsa syyllistyvät laajalti ihmisoikeusloukkauksiin. Ihmisiä muun muassa siepataan lunnaiden saamiseksi, naisia ja lapsia raiskataan, kauppiaita ja bussinkuljettajia kiristetään, ja taloja ryöstetään. Lisäksi poliittisia toimijoita ja median edustajia uhataan tappaa. -Tosiasia on myös se, että useimmat afganistanilaistytöt eivät käy koulua. Monien pakolaisina olleiden perheiden tyttäret kävivät koulua Pakistanissa tai Iranissa, mutta kotimaassaan he eivät enää uskalla, Adams jatkoi.

-Afganistanin ihmisoikeustilanne heikkenee jatkuvasti. Mitä kauemmin ulkovallat odottavat, sitä vaikeampaa on saada sotapäälliköt hellittämään otettaan vallankahvasta, Adams huomautti.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.