Hovioikeus: Yksityinen yritys ei saa periä pysäköintivirhemaksua

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa käräjäoikeuden ratkaisun yksityisestä pysäköinninvalvonnasta.

Yksityinen yhtiö ei saa periä pysäköintivirhemaksua.Virhemaksun voi määrätä vain poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvonja.

Yksityiset valvontayhtiöt ovat katsoneet, että pysäköidessään auton valvotulle alueille kuljettajan ja yhtiön välille syntyy sopimus, jossa kuljettaja on hyväksynyt kylteissä ilmoitetut pysäköintiehdot.

Pysäköntivalvonta perustuu yhtiöiden mukaan heidän ja maanomistajan kanssa tehtyyn sopimukseen. Lain mukaan kiinteistön omistaja voi kuitenkin pyytää myös julkista pysäköinninvalvontaa yksityiselle alueellaan.

Hovioikeus katsoi, että maanomistajan oikeus seuraamusten määräämiseen edellyttää, että siitä on säädetty lailla. Lain puuttuessa oikeus yksityisellä alueella tapahtuvista pysäköintivirheistä rankaisemiseen kuuluu viranomaisten tehtäviin.

Oikeusministeriön mukaan yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevaa lainsäädäntötyön valmistelu on syytä kytkeä julkista pysäköinninvalvontaa koskevan pysäköintivirhemaksulain kokonaisuudistuksen yhteyteeen.

Lainsäädäntötyö alkanee keväällä, sen jälkeen kun rikesakko- ja rangaistusmääräysmenettelyn uudistamisen valmistelu on saatu loppuun.

ParkCom valittaa korkeimpaan oikeuteen

ParkCom valittaa Helsingin hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen

ParkCom on pettynyt oikeuden ratkaisuun ja hakee päätökseen muutosta korkeimmalta oikeudelta. Yhtiö perustelee valitustaan sillä, että omaisuudensuoja ja sopimusvapaus ovat perustuslaillisia oikeuksia, joita ei voi tällä tavoin rajoittaa.

Koska päätöksellä ei vielä ole lainvoimaa, laskujen maksu on nyt jokaisen omassa harkinnassa.

- Mikäli me voitamme tämän riita-asian, tästä aiheutuu laskunsa maksamattomille jälkiseurauksia aikanaan. Olemme voittaneet vastaavat riidat aiemmin muissa Pohjoismaissa, sanoo ParkComin toimitusjohtaja Tom Ek.

ParkCom valvoo kiinteistönomistajan toimeksiannosta pysäköintisopimuksen noudattamista yksityisellä alueella. Valvottavia kohteita on tällä hetkellä noin 700, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat asunto-osakeyhtiöitä, liikekeskuksia ja toimitiloja.

ParkCom valitti Helsingin hovioikeuteen Vantaan käräjäoikeuden joulukuussa 2007 antamasta päätöksestä, jonka mukaan valvontamaksu olisi pysäköintivirhemaksu, jonka voisi määrätä vain poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvoja. ParkComin mukaan sen liiketoiminnassa ei ole kysymys pysäköintivirhemaksusta vaan yksityisoikeudellisesta sopimusrikkomuksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat