Mainos

Hovioikeus antoi Jouhkille ehdollista vankeutta

Hovioikeuden määräämä rangaistus on tuntuvasti ankarampi kuin käräjäoikeuden, joka tuomitsi hänet sakkoihin. Jouhki hakee valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Syyttäjä sai selkävoiton sijoittaja Timo Jouhkista Helsingin hovioikeudessa, joka tuomitsi Jouhkin rangaistukseen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä pankkiiriliike Conventumin osakekaupoissa keväällä 2001.

Hovioikeus määräsi Jouhkin kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeus olisi päästänyt hänet sakoilla.

Oikeus arvioi, että Jouhki tavoitteli osakekaupoillaan erityisen suurta hyötyä. Hovioikeus ei uskonut väitettä, että Jouhki olisi ollut tietämätön Conventumin ja vakuutusyhtiö Pohjolan yhdistymishankkeista talvella ja keväällä 2001.

Jouhki oli Conventumin hallituksen jäsen ja suurin omistaja yli kolmanneksen osuudella. Lisäksi hän on ammattimainen sijoittaja, hovioikeus huomautti.

Jouhkin lähipiiriin kuuluva sijoitusyhtiö Thominvest osti Conventumin osakkeita maaliskuun lopusta toukokuuhun saakka. Ostojen aikana heikkoon taloudelliseen tilanteeseen ajautuneen Conventumin osakkeen hinta oli laskenut 1,14-1,45 euroon.

Conventumin osakkeen arvo määriteltiin 2,02 euroksi, kun Pohjola ja Conventum yhdistyivät myöhemmin kesällä. Kauppaa pidettiin kalliina Pohjolalle, ja se aiheutti runsaasti vastustusta Pohjolan yhtiökokouksessa.

Hovioikeuden mukaan Thominvest ja toinen Jouhkin yhtiö Inter Masters hyötyivät kevään kaupoistaan 140000 euroa.

Käräjäoikeuden päätökseen verrattuna Jouhkin tuomio muuttui siten, että sisäpiiritiedon väärinkäyttö koveni törkeäksi väärinkäytöksi. Sen sijaan Thominvestin ja Inter Mastersin tuomiot pysyivät hovioikeudessa ennallaan.

Thominvestin ja Inter Mastersin on korvattava valtiolle rikoksesta saamastaan hyödystä yhteensä 140 000 euroa. Tämän lisäksi yhtiöiden on maksettava yhteensä 66 000 euron yhteisösakot.

Jouhki hakee valituslupaa

Jouhki ei halunnut kommentoida tuomiotaan, mutta hänen puolustusasianajajansa Kai Kotiranta kertoi Jouhkin hakevan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Kotiranta piti tuomiota merkillisenä. Jouhki kiisti tienneensä Conventumin ja Pohjolan yhdistymissuunnitelmista ennen kuin Conventumin hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs kertoi asiasta 9. toukokuuta.

Conventumin ja Pohjolan yhdistymishanke oli ollut esillä jo syksyllä 2000, mutta Pohjolan vastustus kaatoi tuolloin hankkeen. Jouhki sai myös tammikuussa Fagernäsilta tiedon, ettei yhdistyminen ollut mahdollista. Puolustuksen mukaan neuvottelut Pohjolan kanssa alkoivat vasta huhtikuun alussa, eikä Fagernäs kertonut niistä Jouhkille ennen toukokuuta.

Jouhkilla on kaksi kuukautta aikaa hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.