Mainos

Hovioikeuden törkypuheselvitys riittää oikeuskanslerille

13:44

Oikeuskanslerille riittää toistaiseksi Helsingin hovioikeuden oma selvitys tuomareiden ilmitulleista halventavista ja rasistisista lausunnoista oikeudenkäyntien tauoilla.

MTV3 Uutiset kertoi eilen hovioikeuden salaisesta sisäisestä raportista, jossa käsiteltiin yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoasioita hovioikeudessa.

Raportista kävi ilmi, että jotkut tuomarit muun muassa kertovat oikeudenkäyntien tauoilla rasistisia vitsejä ja arvostelevat asianosaisten ulkonäköä halventavasti.

Tuomioistuimien toimintaa valvovan oikeuskanslerin mukaan hovioikeus ei ole jäävi selvittämään omaa kiusallista asiaansa.

– Lähtökohtaisesti lähdetään siitä, että työpaikan ongelmat selvittää työnantaja. Toki seuraamme sitä, ovatko toimenpiteet oikeita ja uskottavia, sanoo oikeuskanslerin sijainen Mikko Puumalainen.

Tuomioistuimien toiminnasta voi kuka tahansa kannella oikeuskanslerin virastoon. Perjantaiaamuun mennessä kanteluita ei ollut saapunut.

Laamanni: "Huhuja"

Hovioikeudenlaamanni Antti Miettinen kertoo, ettei raporttia ole vielä käsitelty johdon kokouksissa. Hänen tietojensa mukaan kyse on alustavasta kyselystä.

– Siinä on julkaistu väitteitä ja huhuja, joiden todenperäisyyttä ei ole tarkistettu. Itse en ole koskaan törmännyt tällaiseen, Miettinen sanoo.

Helsingin hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä ja korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kommentoivat torstaina muun muassa MTV3:lle olevansa yllättyneitä raportin paljastuksista.

Lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolainen kirjoittaa blogissaan, että Könkkölä ja Koskelo ovat kuin "tynnyrissä kasvaneita", sillä heistä kumpikaan ei ole työskennellyt aiemmin ali- tai hovioikeudessa rivituomarina.

– He eivät siis ole joutuneet kuulemaan rasistisia ja seksistisiä vitsejä lautamiehiltä, haastemiehiltä, poliiseilta, syyttäjiltä, advokaateilta tai tuomarikollegoiltaan.

Virolaisen mukaan luultavasti jokainen käräjä- tai hovioikeudessa työskennellyt juristi tietää, ettei selvityksessä ole oikeastaan mitään uutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.