Kari Aihinen joutui laittamaan lapun luukulle ravintolassaan – MaRa:n Timo Lappi katastrofaalisesta tilanteesta: "Olemme törmänneet seinään"

7:51 Kari Aihinen joutui pistämään ravintolansa ovet säppiin – MaRa:n Timo Lappi ravintoloiden katastrofaalisesta tilanteesta: "Olemme törmänneet seinään"

Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihinen ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoivat MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina suomalaisravintoloiden tilanteesta tällä hetkellä.

Kerroimme jo viime viikolla, miten koronavirusepidemia vaikuttaa myös suomalaisessa ravintolakentässä. Keittiömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen kommentoi viime perjantaina MTV:lle, että koronatilanne alkaa näkyä jo varmasti jokaisessa ravintolassa Suomessa jollain tavalla. Kun hallitus sitten maanantaina ilmoitti valmiuslaista, merkitsi se monelle ravintolalle sitä, että viimeisetkin asiakkaat kaikkosivat paikalta. 

"Kun tulee tällainen superkatastrofipommi ja näkee, miten henkilökunta sinun edessäsi luhistuu..."

Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihinen ehti juuri viime viikolla avata uuden Version-ravintolansa Helsinkiin ja totesikin nyt MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa koronakriisin iskeneen pahimpaan saumaan ikinä.

– Olen suoraan tulossa Turun Roster-ravintolastani. Olemme päättäneet, että ravintola menee kiinni ja henkilökunta lomautetaan. Ei voida tehdä tappiota tappion perään. Ei voi muuta, Aihinen totesi vakavana. 

Aihisen mukaan asian kertominen henkilökunnalle oli valtavan raskas asia. 

– Kun tulee tällainen superkatastrofipommi ja näkee, miten henkilökunta sinun edessäsi luhistuu...

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kuvaili ravintoloiden tilannettä yhdellä sanalla: hälyyttävä.

– Koko matkailu- ja ravintola-alan toiminta perustuu liikkuvuuteen. Tilanne on todella hankala ja tarvitaan valtiolta järeitä toimia. Tuhansia yrityksiä menee konkurssiin, jos mitään ei tehdä.

Lapin mukaan ravintoloiden kysyntä on tällä hetkellä laskenut noin 70 prosenttia normaalista. Eräässä oululaisravintolassa meni eilen kaupaksi vain neljä lasillista viiniä. Tilanne on Lapin mukaan katastrofaalinen, eikä tähän olisi yksikään yrittäjä pystynyt varautumaan. Lappi toteaakin, että valtion on nyt tultava välttämättä apuun. Myös vuokrantantajilta tarvitaan vastaantuloa.

– Tilanne on räjähtänyt käsiin viikossa. Olemme törmänneet suoraan seinään.

Lappi kertoo, ettei ole urallaan törmännyt vielä vastaavaan kriisiin. Jos ravintoloita haluaa nyt auttaa ja mahdollistaa niiden toiminta tulevaisuudessakin, kannattaa hänen mukaansa ostaa esimerkiksi ravintolalahjakortteja kesää ja syksyä ajatellen. 

– On ollut kyllä hienoa huomata, miten asiakkaat ovat myötäeläneet tätä kriisiä ja halunneet auttaa, Lappi kiittelee.

– Älä peru varausta, vaan siirrä se varaus, Aihinen toteaa.

Millaisia toimia MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi odottaa valtiolta ravintola- ja matkailualan pelastamiseksi? Millaisia kuluja ravintoloille tulee kriisin vuoksi? Katso videolta Timo Lapin ja Kari Aihisen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja