Tuntuuko ravintolaruoka liian kalliilta? Kallista on nyt myös sen tekeminen: "Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos"

Markettisushi myy, mutta ovatko sushiravintolat pulassa? 12:10 Markettisushi myy, mutta ovatko sushiravintolat pulassa?
KATSO MYÖS VIDEO: Suosittu helsinkiläinen sushiravintola on pulassa. Mitä eroa oikeasti on markettisushilla ja ravintolasushilla?

Ravintola-alalla eletään jälleen veitsen terällä ja ensi vuodesta voi tulla vaikea, arvelee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin torstaina helsinkiläisen sushiravintolan haasteista. Aiemmin suuressa suosiossa ollut lähiöravintola kärsii yhtäkkiä asiakaskadosta ja liikevaihto on pudonnut tasaisesti viime keväästä lähtien.

Marraskuussa kuultiin alalta myös konkurssiuutisia, kun legendaarisen pizzeriaketju Dennisin kerrottiin menevän nurin.

Mitä ravintola-alalla nyt tapahtuu, ja onko odotettavissa konkurssiaaltoa? Kysyimme asiaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapilta.

Karu todellisuus saattaa iskeä ensi vuonna

Timo Lapin mukaan ihmiset palasivat ravintolapalveluiden pariin koronarajoitusten jälkeen ja patoutunutta kysyntää oli selvästi ilmoilla. Kuluva syksy on ollut alalla pääosin hyvä ja pikkujoulukaudestakin povataan MaRa:n jäsenkyselyissä oikein onnistunutta. 

Karu todellisuus saattaa kuitenkin iskeä vasten kasvoja ensi vuonna. Ravintoloiden kustannukset ovat nousseet paljon ja yritykset velkaantuivat koronarajoitusten aikana. 

– Korkojen nousu iskee ravintoloiden talouteen, samoin elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Totta kai myös sähkön hinnan nousu rasittaa ravintoloiden taloutta, ja sitä kautta myös kuljetuskustannukset ovat nousseet. Nämä samat tekijät rasittavat myös ravintoloiden asiakkaiden taloutta, Lappi muistuttaa.

Ravintolatoimintaa ei yleensä lopeteta konkurssin kautta

Tammikuu on muutenkin perinteisesti hiljaista aikaa ravintoloissa, joten silloin alkaa toden teolla näkyä, miten asiakkaiden talouden kiristyminen vaikuttaa kysyntään. Konkurssiaaltoon Lappi ei kuitekaan usko, sillä ravintolatoimintaa ei yleensä lopeteta konkurssin kautta.

– Yleensä suljetaan kannattamattomia toimipisteitä, tai koko liiketoiminta lopetetaan ilman konkurssia, tai sitten liiketoiminta myydään jollekin toiselle yrittäjälle. Eli lopettaneiden ravintoloiden määrästä konkurssiin päättyy vain pieni osa vuosittain.

Valitettasti lopettaneita ravintoloita ei Lapin mukaan tilastoida millään lailla, ja vuosittaisen määrän selvittäminen vaatisi ison työn. Lapin mukaan mitään merkittävää pudotusta ravintoloiden määrässä ei juuri nyt kuitenkaan ole näkyvissä. 

– Ravintoloita on kuitenkin paljon tälläkin hetkellä myynnissä. Toki normaalinakin ajankohtana on, mutta nyt on selkeästi enemmän.

"Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos" – MaRa toivoo verohelpotuksia alalle

MaRan toiveena on, että seuraava hallitus alentaisi anniskelun arvonlisäveroa 24 prosentista 14 prosenttiin. Se olisi piristysruiske, joka ohjaisi enemmän kulutusta ravintoloihin. Lappi muistuttaa, että ravintola-alkoholi on Suomessa Euroopan Unionin kalleinta.

Myös kaikenlaisten sivukulujen pienentäminen toisi alalle helpotusta

– Ravintolatoimiala on hyvin kustannusraskas toimiala. Vaikka tuntuu asiakkaalle, että hinnat voivat olla korkeita, niin ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos. Isoimmat kuluerät siellä ovat raaka-ainekustannukset, työvoimakustannukset ja verot. Loput ovat sitten vuokria ja muita. Eli kustannusrakenteen raskaus on se meidän päähuolemme.

Lappi muistutta, että ravintola-ala on erittäin työvoimavaltainen ja normaalissa ruokaravintolassa henkilöstökulujen osuus on jopa 32–33 prosenttia. Kaikenlaiset verohelpotukset tulisivat siis todella tarpeeseen.

– Totta kai myös yleisesti ansiotuloverotuksen keventäminen kaikissa tuloluokissa, jotta ihmisille jäisi enemmän rahaa käteen, olisi yksi vaihtoehto.




Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!