Hornet-kohu: Näin kaikki tapahtui

Puolustusvaliokunnan Ilmavoimilta saaman selvityksen mukaan Hornet-koneiden reagointivalmius oli normaali toissaviikkoisten ilmatilaloukkausten aikaan.

Valiokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön mukaan ilmavoimilla on aina valmiudessa päivystyskone, joka pääsee ilmaan "tilanteen mukaisella lähtöviiveellä". Hänen mukaansa Ilmavoimat toimi oikein, kun se ei heti lähettänyt Hornetia tunnistamaan venäläiskoneita.

Tiistaina 20. toukokuuta Suomen ilmatilassa kävi kaksi venäläistä konetta. Ensimmäisen kohdalla Ilmavoimien esikunta teki ratkaisun, ettei Horneteja lähetetä ilmaan.

Arviointiin vaikuttivat ensimmäisen koneen kohdalla koneen tyyppi, ukkonen ja se, että kone oli pyytänyt poiketa kulkusuunnastaan.

Reilu tunti tämän jälkeen tapahtui toinen ilmatilaloukkaus. Kone lensi Suomen ilmatilassa syvemmällä ja lähes kuusi minuuttia. Kone otti Suomen aluelennonjohtoon yhteyden vasta Suomen ilmatilassa ja kertoi väistävänsä ukkosta.

Toinen loukkaus johti Siilinjärvellä Rissalassa päivystyskoneen valmiuden nostamiseen.

Niinistön mukaan ensimmäisen ja toisen koneen loukkauksiin ei olisi ehditty puuttua lennon aikana.

Kolmannen koneen kohdalla Hornet lähetettiin ilmaan jo ennakolta ja venäläiskone tunnistettiin Tupolev 154 -koneeksi.   

Ilmavoivat oli Niinistön mukaan kiistänyt valiokunnalle lehtitiedon, jonka mukaan kone olisi ollut uudenlainen signaalitiedustelukone.

Viestintä selvitetään vielä 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) väitti julkisuudessa, että Hornetit olisivat olleet heti venäläiskoneita vastassa. Tieto oikaistiin vasta reilun viikon päästä. 

Kataisen väärä käsitys johtui Jussi Niinistön mukaan valtioneuvoston tilannekeskuksen välittämästä tiedosta. Tilannekeskus välitti ensin tiedon, jonka mukaan Hornet olisi käynyt tunnistamassa venäläiskoneet. Puolustusvoimilla on Niinistön mukaan muitakin tapoja tunnistaa koneet kuin tunnistuslento.

Valiokunta aikoo vielä kuulla valtioneuvoston tilannekeskusta siitä, miten viestintä asiassa hoidettiin.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk) huomauttaa, että Kataisella olisi ollut mahdollisuus oikaista tieto aikaisemminkin.

– Kun pääministeri sanoo, että siivellä käytiin, kyllähän pääministeriä täytyy uskoa, Kääriäinen sanoi toimittajille valiokunnan kokouksen jälkeen.

Uutista on muokattu klo 15.05. Aiemmin STT:n tietoihin pohjautuvassa jutussa puhuttiin kolmesta ilmatilaloukkauksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat