Mainos

Hornet-hävittäjille kylmä suihku

Kaksi Hornet-hävittäjää kastui osittain Satakunnan Lennoston lentokonekorjaamolla Pirkkalassa, kun sammutusjärjestelmään tuli vika. Ongelman myötä korjaamohalliin tulvi sammutusnestettä iltapäivällä kolmen jälkeen.

F-18 Hornet

Aluehälytyskeskus sai automaatti-ilmoituksen mahdollisesta tulipalosta, ja hälytti paikalle Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven pelastusyksiköt. Nämä eivät havainneet rakennuksessa tulipaloa, mutta korjaamohalli oli osittain täyttynyt sammutusnesteellä. Sammutusneste oli kastellut Hornettien lisäksi koneiden laskutelineitä levitessään lattialle. Rakennuksessa oli tapahtumahetkellä kahdeksan Hornet- ja kaksi Hawk-konetta.

Ilmavoimien esikunnan mukaan lentokoneet ja rakennus eivät kärsineet merkittäviä taloudellisia vahinkoja. Alustavasti näyttää siltä, että sammutusnesteen vuodon on aiheuttanut sprinkler-järjestelmän rikkoutunut lämpöilmaisin. Sammutusjärjestelmä ei käynnistynyt kokonaan, vaan ainoastaan yksi sammutussegmentti kahdeksasta oli toiminut.

Vuodon sattuessa koneet olivat ohjeiden mukaisesti säilytyksessä sisätiloissa kuomut ja luukut suljettuna. Korjaamon sammutusjärjestelmä toimii niin, että palon syttyessä sammutusneste peittää nopeasti koneet ja muun kaluston. Kone ei vaurioidu, jos nestettä ei pääse sen sisälle.

Satakunnan Lennoston komentajan eversti Pekka Hiltusen käskystä on perustettu tutkijalautakunta, joka selvittää tapahtumaa. Lautakunnan puheenjohtajaksi nimettiin yliluutnantti Mikko Mäkinen Satakunnan Lennostosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.