Mainos

Holm: Suomalaisista veronmaksajista tuli yhä suurempia kriisin maksajia

Eurojohtajien suostuminen Italian ja Espanjan vaatimuksiin maiden lainakorkopaineiden helpottamisesta tekee suomalaista yhä suurempia eurokriisin maksajia, sanoo Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Eurojohtajat päättivät aamuyöllä, että kriisirahastoista voidaan jatkossa tietyin ehdoin pääomittaa pankkeja suoraan ja ostaa valtioiden velkakirjoja ensimarkkinoilta.

— Suomalaiset veronmaksajat alkavat nyt rahoittaa espanjalaisia pankkeja, eli annamme välillisesti pankkitukea espanjalaisille pankeille. Se ei kuulosta hyvältä, Holm totesi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Holmin mukaan eurojohtajien päätökset lisäävät yhteisvastuuta velkakriisin hoidossa.

— Etelä-Euroopassa talouskehitys on ollut pitkän aikaa erittäin huonoa ja se koko ajan heikkenee, ja Saksan ympärysvaltioissa tilanne on hyvä. Kuilu hyvien ja huonojen maiden välillä kasvaa koko ajan. Pitkällä aikavälillä tämä käy kestämättömäksi, että olemme niin eri paria. Tie, että otamme koko ajan askelia yhteisvastuun osalta, on aika hankala, koska jossain vaiheessa tulee se piste vastaan, että täytyy myös kansalta kysyä, mitä me teemme ja mitä me haluamme. Ei vain mennä kriisistä toiseen ja yön pimeinä tunteina tehdä näitä päätöksiä, joita kukaan ei halua.

Holm varoittaa, että kriisin ratkaiseva talouskasvu on nähtävissä Etelä-Euroopassa aikaisintaan vuoden kuluttua. Tilanne Espanjassa ja Italiassa ei näytä Holmin mukaan hyvältä.

- Riskit Espanjaan ja Italiaan lainattavassa rahassa ovat suuret, ainakin osa niistä menetetään. Voidaan olettaa, että talous piristyy ensi keväänä Espanjassa ja Italiassa, mutta siihen asti kriisi kärjistyy. Näemme varmasti uusia tukipaketteja syksyn aikana.

Holmin mukaan on mahdotonta arvioida, kuinka eurolle käy.

— Kukaan ei tiedä, mitä syntyy, kun akuutti kriisi räjähtää ja mitä siitä jää jäljelle. Voi olla, että jotkin huonosti talouttaan hoitaneet maat lähtevät. Voi olla, että riittää, jos Kreikka ja joku muu maa irtautuvat eurosta. Ilman talouskasvua tästä ei päästä eteenpäin. Siten seuraava syksy on erittäin hankala. Suomen on varauduttava siihen, mihin suuntaan taloudellinen tilanne kehittyy Euroopassa. Hankala vuosi on tulossa.

(MTV3)

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin haastattelu: (Huomenta Suomi 29.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.