Hollantilaisoikeus torjui Srebrenica-syytteen YK:ta vastaan

Hollantilainen tuomioistuin hylkäsi tänään kanteen oikeudenkäynnin aloittamisesta YK:ta vastaan Srebrenican joukkomurhan vuoksi. Maailmanjärjestöä vaati oikeuden eteen ryhmä Srebrenicassa kuolleiden omaisia.

Tuomioistuin totesi päätöksessään, että "kansainvälisen oikeuskäytännön mukaan YK:n rajoittamaton syytesuoja on normi ja seuraamme sitä". Omaisten asianajaja Alix Hagedorn kertoi valittavansa tuomiosta ja vievänsä asian tarpeen vaatiessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

- Emme voi hyväksyä sitä, että YK:lla olisi rajoittamaton syytesuoja, vaikka olisi tapahtunut kansanmurha, Hagedorn sanoi.

Omaisten mukaan YK oli pettänyt velvoitteensa suojella Srebrenicassa surmattuja 8000 muslimimiestä ja -poikaa. Srebrenicassa oli heinäkuussa 1995 hollantilaisia YK-joukkoja, jotka eivät kyenneet estämään serbijoukkoja viemästä muslimeja ammuttavaksi ja haudattavaksi joukkohautoihin.

Omaiset vaativat oikeuteen niin YK:ta kuin Hollannin valtiotakin. Vaikka tuomioistuin katsoi, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä kannetta YK:ta vastaan, se sanoi syytekäsittelyn Hollannin valtiota vastaan voivan jatkua.

YK vetosi jo viime syksynä syytesuojaansa ja ilmoitti, ettei se osallistu asian käsittelyyn.

Kolmetoista vuotta sitten

Srebrenican joukkomurhasta tulee perjantaina kuluneeksi 13 vuotta. Kymmenientuhansien Bosnian muslimien uskotaan kerääntyvän muistotilaisuuteen maan itäosassa sijaitsevaan Srebrenicaan.

Muistotilaisuudessa haudataan uudelleen yli 300:n joukkohaudoista nostetun ja tunnistetun muslimin ruumiit. Aiemmin on uudelleenhaudattu noin 2900 Srebrenican uhria.

Vuosipäivänä pelätään syttyvän ehkä väkivaltaisuuksia, koska entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkiva YK:n tuomioistuin (ICTY) vapautti äskettäin Bosnian sisällissodan aikaisen muslimikomentajan Naser Oricin. Hän oli saanut 2006 kahden vuoden vankeustuomion sotarikoksista Bosnian serbejä vastaan Srebrenicassa 1992 ja 1993.

Oikeusistuin kumosi tuomion, koska Oricia vastaan ei ollut tarpeeksi näyttöä. Bosnian serbiparlamentin puhemies Igor Radojicic varoittikin, että vapautus "saattaa nostattaa tiettyjä seurauksia kentällä".

Venäjä, jolla on läheiset suhteet Serbiaan, vaati tänään ICTY:n lakkauttamista. Venäjän ulkoministeriön mukaan tuomioistuin on puolueellinen ja se pitäisi lopettaa mahdollisimman pian.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat