Mainos

Holkeri kutsui serbit ja Kosovon albaanit neuvottelupöytään

Kosovon YK-hallintoa johtava Harri Holkeri on lähettänyt viralliset neuvottelukutsut Serbia-Montengeron ja Kosovon albaanien edustajille.

Edustajat kutsuttiin neuvotteluihin, jotka alkavat Wienissä ensi tiistaina. YK:n tiedotteessa ei kerrottu nimeltä, keille neuvottelukutsu oli lähetetty. Kutsun mukaan Wienissä aloitetaan suora neuvonpito Kosovon ja Serbian välillä "kumpaakin osapuolta kiinnostavista käytännön kysymyksistä.

Wieniin ovat tulossa myös Naton pääsihteeri George Robertson, EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sekä Etyjin puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministeri Jaap de Hoop Scheffer.

Holkeri on kutsunut Wieniin myös ns. yhteysryhmän maiden edustajat. Ryhmä perustettiin 1994 koordinoimaan maiden Jugoslavian-politiikkaa. Ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Italia ja Venäjä.

Wienissä keskustellaan mm. sellaisista asioista kuin liikenne ja energiahuolto sekä kotiseuduiltaan 1998-99 lähtemään joutuneiden asemasta. Sen sijaan Wienissä ei keskustella Kosovon asemasta.

Serbia pitää aluetta edelleen maakuntanaan, kun taas Kosovon albaanienemmistö tavoittelee itsenäisyyttä.

YK on johtanut Kosovon hallintoa vuoden 1999 jälkeen. Holkeri nimitettiin Kosovon väliaikaishallinnon Unmikin johtoon viime heinäkuussa. Kosovoon sijoitettujen runsaan 21 000 rauhanturvaajan joukossa on 700 suomalaista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.