Mainos

Hiv-testeissä normaalia vilkkaampaa Kuopiossa

Kuopion terveyskeskuksen laboratoriossa oli tänään normaalia hieman vilkkaampaa, kun ihmiset kävivät hiv-testeissä viikonloppuna julki tulleen hiv-tapauksen vuoksi. Useiden kuopiolaisten epäillään saaneen hiv-tartunnan suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä.

Terveyskeskuksessa kävi noin kymmenen ihmistä hiv-tutkimuksessa. Normaalisti testejä tehdään muutama päivässä. Terveyskeskuksen sukupuolitautien vastaanotolla sen sijaan oli hiljaisempaa, sillä sinne tuli vain pari hiv-testiä koskevaa puhelinsoittoa. Hiv-tutkimukset keskittyvät pääasiassa terveyskeskukseen.

Tartunnan saaneiden määrä yhä avoinna

Toistaiseksi ei ole selvillä, kuinka moni on mahdollisesti saanut hiv-tartunnan. Terveysviranomaiset yrittävät parhaillaan jäljittää altistuneita ja kehottavat kaikkia epäilyttävissä ja suojaamattomissa seksisuhteissa tilapäisten kumppaneiden kanssa viime vuosina olleita kuopiolaisia käymään testissä. Testi ei maksa mitään terveyskeskuksessa. Tulos valmistuu vajaassa viikossa, joten Kuopion hiv-tartunnan laajuuteen saadaan lisävalaistusta kuluvan viikon lopulla.

Tartuntoja ehkä jo vuodesta 1996

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkärin Camilla Jokisen mukaan hi-viruksen levittäjiä on alle kolme. Heidän henkilöllisyyttään hän ei paljasta. Jokinen epäilee, että ensimmäiset tartunnat ovat vuodelta 1996. Vielä ei tiedetä, ulottuuko Kuopion hiv-aalto missä määrin kaupungin ulkopuolelle.

Hiv leviää sukupuolisuhteiden lisäksi myös käytettyjen huumeneulojen ja -ruiskujen sekä saastuneiden huumeiden välityksellä. Poliisi seuraa hiv-asiaa sivusta, koska kukaan hiv-tartunnan saaneista ei ole jättänyt rikosilmoitusta. Poliisi ryhtyy toimiin, jos joku sairastunut tekee ilmoituksen. Suomessa on tähän mennessä rekisteröity 880 hiv-tapausta. Aidsiin sairastuneita on tavattu 280.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.