Mainos

Hirvikärpänen uhkaa lopettaa nahkojen keruun metsästäjiltä

Hirvikärpänen uhkaa lopettaa kokonaan hirvennahkojen keräilyn metsästäjiltä. Monet nahkojen käsittelijät eivät osta enää tänä syksynä nahkoja hirvikärpäsen aiheuttamien laatuongelmien vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa. Arviolta 90 prosenttia käsittelyistä hirvennahoista viedään Suomesta ulkomaille jalostettavaksi.

Tuhansien hirviporukoiden vajoissa riippuu uuri nyt ruho poikineen. Syksyn jahdissa on tarkoitus nylkeä nahka 86000 hirveltä. Vaikka metsästäjät saavat nahasta keskimäärin vain 10 euroa kappaleelta, on nahkojen keräysprosentti kohonnut korkeaksi.

- Semmonen pien tulo on, että kannattaa nyt suolat uhrata ja tehä se pikku homma tässä, kertoo puheenjohtaja Tarmo Kekkonen Hukka - Lehdon Erästä.

Suuri määrä nahkoja tuhotaan ja näyttää siltä, että lapiohommat lisääntyvät. Syksyn hirvijahdista kertyisi miljoonan euron nahkatulot, mutta koko keräystoiminta uhkaa loppua nyt hirvikärpäsen puremiin.

Suurimpiin nahkankäsittelijöihin kuuluva Kokkolan Nahka ei aio ostaa tänä syksyn enää nahkoja Etelä- ja Keski-Suomesta. Hirvikärpäsen tuhot laajenevat vuosi vuodelta kohti pohjoista.

- Nahkan hinta laskee. Jos vaan hirvikärpäset lisääntyy niin en tiijä ostaako ne enää olleenkaan jos ne reiitää nämä nahkat, sanoo Kekkonen.

Syksyn nahkakasasta syntyisi yhtä sun toista, mutta Suomessa hirvennahkaa vierastetaan. Valtaosa nahoista viedään Yhdysvaltoihin ja muihin kaukomaihin kenkäteollisuuden raaka-aineeksi.

- Mitä ne sannoo 80-90 prosenttia mennee vientiin elikkä se on ulkomailla tää on eksotiikkaa, Suomessa tää on hirvee, sanoo Pentti Hirvonen Itä-Suomen Turkiksesta.

Hirviseurueille nahka ei ole taloudellisesti merkittävä, mutta kansantaloudellisesti niiden heikko kotimainen jalostusaste on suurta tuhlausta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.