Mainos

Himalajan kiipeilyturmassa jo yhdeksän varmistettua kuolonuhria

Himalajalla kateissa olevien vuorikiipeilijöiden kohtalosta ei ole edelleenkään saatu varmaa tietoa. Ainakin yhdeksän vuorikiipeilijää sai surmansa perjantaina sattuneessa onnettomuudessa.

K2-vuorella on meneillään pelastusoperaatio, jossa vuorikiipeilijät ja oppaat yrittävät paikallistaa ja auttaa vaikeuksiin joutuneita kiipeilijöitä.

Onnettomuus sattui, kun jäävyöry vei perjantaina mukanaan köydet vuoren vaarallisimmalta kohdalta, joka tunnetaan nimellä Bottleneck eli "pullonkaula".

Onnettomuus on vaikeuttanut kahdeksan kiipeilijäryhmän matkantekoa. Noin kymmenen ihmisen epäillään jääneen jumiin vyöryn yläpuolelle alueelle, jota kutsutaan "kuoleman vyöhykkeeksi".

Myös suomalainen Veikka Gustafsson osallistuu tiettävästi pelastusoperaatioon. Gustafssonin Suomessa oleva yhteyshenkilö Jyrki Rehumäki kertoo, ettei ole eilisillan jälkeen saanut yhteyttä suomalaiskiipeilijään.

Rehumäki on kuitenkin kuullut muuta kautta, että yhteensä viisi ihmistä olisi lähtenyt K2:lle apuun. Rehumäki ei tiedä varmuudella, onko Gustafsson yksi heistä.

-Hänellä on varmasti kädet täynnä töitä, eikä hän siksi vastaa puhelimeen. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että hän sulkee puhelimensa keskittyessään johonkin, Rehumäki kertoo.

Useita ihmisiä yhä kateissa

Kateissa tai vaikeuksissa olevien vuorikiipeilijöiden määrästä on liikkunut ristiriitaista tietoa. Pakistanilaiset kiipeilyretkikuntien järjestäjät ovat vahvistaneet ainakin yhdeksän vuorikiipeilijän kuolleen. Kuolleiksi julistettujen kansallisuuksista ei eri tietolähteiden välillä ollut tänään yksimielisyyttä.

Uutistoimisto DPA:n mukaan tietymättömissä on vielä ainakin neljä kiipeilijää. Yhteensä vuorella on viikonlopun aikana liikkunut noin 25 kiipeilijää.

Uutistoimisto Reutersin mukaan K2:n lähistöllä odottaa lentokone, jolla on tarkoitus etsiä kadonneita heti sään salliessa. Loukkaantuneita kiipeilijöitä aiotaan kuljettaa helikopterilla hoitoon huomenna.

(MTV3- STT-AFP-DPA-TT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.