Talvilomarumba käynnistyy, mutta milloin kannattaa lähteä liikenteeseen? Meteorologi: "Tee se jo tänään!"

Etelä-Suomessa vietetään ensi viikolla talvilomaa. Se tarkoittaa, että moni lähtee tien päälle jo perjantaina parempien hiihtokelien perässä.

Lomaruuhkien odotetaan alkavan perjantaina puolenpäivän jälkeen ja jatkuvan läpi viikonlopun.

Jos vielä mietit, minä päivänä liikenteeseen kannattaisi lähteä, tee se jo tänään perjantaina. Päivä on poutainen, ja ajokeli mukava.

– Jos on mahdollisuus lähteä tänään (perjantaina), se on hyvä veto. Tai sitten mahdollisimman aikaisin huomenna, meteorologi Liisa Rintaniemi vinkkaa.

– Aamulla on vielä ollut liukkautta, koska tiet ovat olleet jäässä yöpakkasten vuoksi. Mutta eiköhän pääväylät ole kuivia, kun täältä etelästä tien päälle suunnataan, Rintaniemi sanoo.

Sateita tulossa

Perjantain jälkeen ajokeli huononee. Lauantaiksi Suomen ylle saapuu lännestä sadealue, joka tuo etelään vettä ja maan pohjois- ja keskiosiin lisää lunta.

– Sunnuntaina tulee uusi matalapaine, joka on tosi vetisen näköinen, Rintaniemi sanoo.

Mahdolliset runsaatkin vesisateet tekevät sunnuntaina hallaa maan keskiosan lumipeitteelle. Pohjoiseen puolestaan satanee lisää lunta.

Mihin mennä lumen perässä?

Etelästä pohjoiseen matkatessa lumettoman maisemat muuttuvat valkeaksi suurin piirtein Jyväskylän leveyspiirillä. Paras lumipeite löytyy kuitenkin Itä-Suomesta – ja tietenkin pohjoisesta.

– Pohjoisessa on ihan ennätyshanget. Paikoin lunta on jopa metrin verran, Rintaniemi kertoo.

Alkuviikosta talviurheilijoita ja -liikkujia hellitään aurinkoisessa säässä.

– Kun tuo sunnuntain matalapaine menee ohi, saattaa olla pari kevättalvisen oloista päivää, Rintaniemi ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat