HIFK vienyt härskisti karkit Pelicansin tähtinimiltä – "Nyt ei leikitäkään Kousan, Aaltosen ja Kasken ehdoilla"

Lahden Pelicans lähti SM-liigan puolivälieräsarjaan Helsingin IFK:ta vastaan ennakkosuosikkina ja murskasi avausottelussa 6-0. HIFK on kuitenkin voittanut seuraavat pelit 3-2 ja 2-1, joten helsinkiläiset johtavat sarjaa 2-1. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näkee, että Pelicansin seurajohdon epäonnistumisen luoma haamu nousee väistämättä esiin.

Petteri, Pelicans murskasi HIFK:n avausottelussa, mutta nyt tilanne on HIFK:lle 2-1, miksi ottelusarja on kääntynyt?

– Ei voi vielä sanoa, että sarja on lopullisesti kääntynyt HIFK:lle, mutta fakta on, että helsinkiläiset saivat aikaan yhden kovan luokan käänteen sarjan sisällä. Nyt niskanpäällä on HIFK, ja on Pelicansin vuoro etsiä konsteja, joilla kammeta ylös pinteestä.

Jarno Pikkaraisen valmennustiimi tuntuu alistavan Ville Niemisen johtamaa valmennusryhmää? Mitä HIFK tekee paremmin ja miksi Pelicans on jäätynyt ennakkosuosikin asemassa?

– HIFK on määrännyt pelin tahdin ja virtauksen toisessa ja kolmannessa ottelussa. HIFK vie, ja Pelicans pelaa, mitä HIFK jättää sille pelattavaksi. Nieminen, Pasi Nurminen ja kumppanit menivät sittenkin ensimmäisen pelin vanhanaikaiseen. Pelicansin piirissä uskottiin, että homma hoituu, että HIFK:n prässin alta tullaan heittämällä. Mutta mitä vielä! HIFK on lyönyt vain puita uuniin lisää, se on prässännyt jopa ahnaammin.

– Eikä siihen ole lahtelaisten piirissä suhtauduttu täydellä vakavuudella. Pelicans pelaa ikään kuin huoletta suuta soitellen sen sijaan, että se olisi täsmällinen ja rytmittäisi hyökkäyksiään aina, kun siihen on mahdollisuus. Toisessa ja kolmannessa matsissa peli on virtaillut päästä päähän HIFK:n toiveen mukaan.

Olet itsekin kritisoinut HIFK:n toimintaa kauden aikana – kuinka yllättynyt olet joukkueen kasvojenpesusta pudotuspeleissä?

– Oikeastaan HIFK ei ole edes pessyt kasvojaan mitenkään järkevällä tavalla. Pikkarainen esikuntineen on turvautunut suorastaan epätoivon jääkiekon konstiin pelaamalla vauhtilätkää, josta Pelicansin tulisi vaivatta rokottaa helsinkiläisiä. Ei HIFK pelaa tällä hetkellä mitenkään erikoisen hyvin. Pelicans tekee HIFK:sta hyvän, kun se suostuu pelaamaan helsinkiläisten määräämää tahtia. HIFK on kuin nurkkaan ahdistettu eläin, joka on päättänyt tulla ulos häkistään kulmahampaat esillä.

Mitä on tapahtunut Pelicansin tähtinimille – parin ottelun ajan Aleksi Mustonen, Mikko Kousa, Juhamatti Aaltonen, Hynek Zohorna ja runkosarjan sensaatio Oliwer Kaski ovat vaeltaneet varjoissa? Vastaavasti HIFK:n kärkimiehet Joonas Raskin ja Iikka Kangasniemen johdolla ovat olleet ratkaisijoita silloin kun pitää.

– Kyse on pelin uudenlaisesta olosuhteesta. Pelicans on ollut tähän asti se, joka on pelannut läpi runkosarjan muista piittaamattomasti, railakkaasti ja rohkeasti – mutta kuitenkin niin, että siinä on ollut tolkku mukana. Nyt HIFK on lyönyt nokkiin piittaamattomuudessa. Ja se on saanut Pelicansin kärkipelaajat ihmettelemään suu auki, että mitä kummaa täällä tapahtuu. Joku Kousa on ihan paras esimerkki tästä. Kun peli ei menekään Pelicansin määräämässä tahdissa, Kousa on hapuillut kiekon kanssa tämän tästä.

– Nyt ei leikitäkään Kousan, Aaltosen ja Kasken leikin ehdoilla, iso paha HIFK on tullut ja vienyt härskisti karkit ja leikkivälineet itselleen. Eli kyllä tässäkin katse kohdistuu Ville Niemiseen, jonka on kirjoitettava leikille uudet säännöt.

Pelicans valmistautui pudotuspeleihin omituisen saagan keskellä. Julkisuudessa spekuloitiin sitä, että Pelicans ikään kuin roikottaa Niemistä löysässä hirressä. Onko Pelicansin seurajohdolla mielestäsi vastuu tilanteessa, jossa Niemisen hyvästä työstä ei tullut palkintoa ja nyt joukkue on vaikeuksissa?

– Koko kauden ajanhan Nieminen on joutunut valmentamaan olosuhteessa, jossa hän on ensin valmentanut suhteessa johonkin mystiseen lahtelaiseen peli-identiteettiin. Ja kun lopulta yhteinen valmentamisen tapa näytti löytyvän Pasi Nurmisen kanssa, tulivat julkisuuteen tiedot päävalmentajan epämääräisestä sopimuksesta.

– Ei tässä voi antaa puhtaita papereita Pelicansin seurajohdolle. En sano, että juuri nyt joukkue oireilee tätä asetelmaa, mutta epämääräisyys on kulkenut läpi koko talven eräänlaisena pelin hakemisena. Tosin sikälihän tämä menee tasan, että samanlaista valmentajiin liittyvää turbulenssia on ollut myös HIFK:n puolella.

Pelicansin viestintä Niemisen sopimustilanteesta on herättänyt kummastusta kaikkialla muualla, paitsi lahtelaisseuran toimistolla. Ulospäin Niemisen tilanne ei vaikuta ihanteelliselta – voiko päävalmentaja tehdä työtään täysipainoisesti tällaisissa olosuhteissa?

– Ei voi. Ei voi ainakaan siinä perinteisessä katsannossa, jossa samalla valmennetaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta, jossa nämä kaksi aikaulottuvuutta tukevat toisiaan. Tavallaan se, että minä tässä nyt joudun tällä asialla spekuloimaan julkisesti, kun Pelicans on hävinnyt pari tiukkaa matsia, kuvastelee siitä, miten Pelicansin seurajohto ja viestintä ovat epäonnistuneet.

– Kyse on ikään kuin haamusta, joka ponnahtaa pintaan tämän tästä. Tämä on surkea asia, jossa vain mestaruuden voittaminen lakkauttaisi spekulaatiot. Näin ei saisi olla ammattilaisurheilun tällä tasolla.

Nyt nähdyn perusteella: onko mitään syytä, miksi ottelusarja kääntyisi vielä runkosarjan kolmosen Pelicansin hyväksi?

– Toki on! Eihän tässä ole pelattu vielä kuin kolme matsia. Nieminen ja Nurminen ovat arvatenkin pyörittäneet pelinauhoja yötä myöten. Seuraava käänne tulee – jos tulee – sillä, että Pelicans alkaa toppuuttaa pelin vallatonta virtausta HIFK:n pyrkimysten kustannuksella. Mutta pitää muistaa, että siellä ollaan asialla myös HIFK:n piirissä. Näyttäisi, että Pikkarainen esikuntineen on päättänyt katsoa kortit loppuun asti tällä hurjalla myrskyllä, jota joukkue jäällä viljelee.

– Tosin en pidä mahdottomana, että sieltäkin tulee vielä jotain uutta – jos Pelicans vuorostaan pääsee kuskin paikalle sarjassa. Käsillä on huikea, liki eeppinen sarja. Tämä on parasta, mitä liigajääkiekkoilu voi tarjota Suomessa puolivälierävaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat