Henrik Dettmann korostaa: Huipulle tähtäävien nuorten ymmärrettävä lajiensa vaatimukset – "Yleensä näistä tehdään iltapäiväjournalismia"

Henrik Dettmann: Huipulle tähtäävien nuorten on ymmärrettävä lajiensa vaatimukset 2:28

Suomalaisessa urheilukeskustelussa on noussut viime kuukausina esiin huoli lasten ja nuorten valmentajien ajoittain jopa epäinhimillisen kovasta vaatimustasosta. Keskustelua on käyty erityisesti taitoluistelun ja joukkuevoimistelun ympärillä. Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann korostaa, että huipulle tähtäävien nuorten on ymmärrettävä lajiensa vaatimukset.

Entinen taitoluistelija Kiira Korpi paljasti taannoin kirjassaan kärsineensä syömishäiriöön viittaavista ongelmista uransa aikana. Myös joukkuevoimistelun parissa on noussut esiin samoja ongelmia. Päivittäinen vaatimustaso on molemmissa lajeissa äärimmäinen jo varhaisista ikävuosista asti.

Keskeinen kysymys kuuluu, missä menee vaatimuksien raja. Ymmärretäänkö Suomessa toisaalta, mitä huipulle tähtääminen nuorelta urheilijalta ylipäätään vaatii?

– Silloin kun minä olen tullut Keski-Euroopasta takaisin Suomeen 2006, arvostelin voimakkaasti "Kaikki pelaa" -toimintaa. Siinä samassa sanoin, että viime kädessä on kyse siitä, kestääkö pohjoismaalainen ihmiskäsitys huippu-urheilua ylipäätänsä. Oma vastaukseni on, että kyllä kestää. Meidän pitää vain suhteuttaa se tähän omaan ihmiskäsitykseemme ja omaan toimintaamme, Dettmann ruotii Tulosruudulle.

Mäkelänrinteen urheilukion rehtori Vesa Vihervä muistuttaa niin ikään vaatimustason vaikutuksesta arkiseen työntekoon.

– Jos kansainväliselle tasolle tähdätään, se asettaa kovat vaatimukset. Mutta jos ne vaatimukset ovat sellaisia, että ne menevät yli nuoren terveyden, se ei ole ikinä järkevää, Vihervä sanoo.

Vastuu rajojen asettamisesta ja niiden vaalimisesta on paljolti valmentajilla. Äärirajoilla toimiessa on oltava tarkkana, ettei nähdä ylilyöntejä.

– Kaikista yksittäisistä ongelmista pitää aina olla huolissaan, erityisesti jos puhutaan lapsista ja nuorista. Nollatoleranssi on ainoa oikea toleranssi siinä. Mutta yleensä kaikenlaiset tällaiset keskustelut tuppaavat olemaan sitä, että tehdään iltapäiväjournalismia ja jokainen haluaa tuoda oman näkemyksensä, Dettmann sanoo kriittisesti.

Mikä valmennuksellisesti on Dettmannin ja Vihervän mukaan kaiken A ja O? Entä mihin Mäkelänrinteen urheilulukiossa on panostettu? Katso koko juttu ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat