Helsinkiläinen Anna haluaa auttaa ahdingossa olevia vanhempia: Perustaa kotiinsa lapsiparkin alakouluikäisille

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28
Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo miten korona on iskenyt kotimaisiin ravintoloihin.

Helsingin Lauttasaaressa asuva Anna Konttinen on päättänyt tarjota apuaan vanhemmille, joiden lapsi kaipaa hoitopaikkaa. Yksinhuoltajana 17 vuotta ollut Anna uskoo pystyvänsä samaistumaan avuntarpeessa olevien vanhempien asemaan.

Maanantaiaamuna Anna heräsi korona-ahdistukseen. Hänen oma taloustilanteensa oli muuttunut koronaviruksen leviämisen myötä, mikä sai Annan miettimään omaa toimeentuloaan. Lisäksi hänelle jäi aiempaa enemmän vapaa-aikaa.

Anna mietti, miten voisi hyödyntää tilanteensa muita ihmisiä auttamalla. Siitä syntyi ajatus lapsiparkin perustamisesta.

Muuttunut työtilanne mahdollistaa lasten hoitamisen

Anna työskentelee freelance-copywriterina. Koronaviruksen vaikutukset näkyvät hänenkin työssään.

– Viime viikolla uutisointi koronaviruksesta kehittyi rajusti. Aloin miettimään omaa tulevaisuuttani, sillä asiakkaat siirsivät jo valmistelun alla olleita projekteja eteenpäin, Anna kertoo.

Töiden siirtyminen vapautti paljon aikaa, joka muuten kuluisi työskentelyn parissa.

– Laskin, että vaikka hoitaisin päivisin lapsia, kerkeisin tekemään työni iltaisin ja viikonloppuisin, hän sanoo.

– Tajusin olevani sellaisessa tilanteessa, että voisin jäädä päiväksi kotiin, Anna kertaa.

Hoitoon maksimissaan neljä lasta

Anna ei ole lastenhoidon ammattilainen. Hänellä on kuitenkin kokemusta oman tyttärensä kasvattamisesta, kummipoikansa vahtimisesta sekä lasten kanssa vietetystä ajasta partiossa.

– Pidän lapsista todella paljon. Minusta olisi kiva hoitaa lapsia, Anna sanoo.

Koska Anna ei ole alan ammattilainen, hän ei pysty lupaamaan niinkään varhaiskasvatusta. Lapsiparkin toiminta perustuu lasten vahtimiseen ja hoitoon.

– Voin katsoa, että lapset tekevät läksynsä ja voin tehdä heille ruokaa. Lisäksi voisimme mennä vaikka lähimaastoon kävelemään. Mitä vain vanhempien kanssa sovitaan, hän miettii.

Annan mukaan hoitoon mahtuu kerrallaan maksimissaan neljä lasta. Päätös perustuu muun muassa naisen asunnon kokoon.

– Ei ole mitään järkeä, että täällä oltaisiin kuin sillit suolassa, nainen toteaa.

Anna asuu lukioikäisen tyttärensä kanssa. Tytär opiskelee tällä hetkellä kotoa käsin.

Lapsiparkin kohderyhmää pääasiassa alakouluikäiset

Anna on ajatellut hoitavansa alakouluikäisiä lapsia. Hänen mukaansa hoitoa ja seuraa kaipaavat pääasiassa ykkös-, kakkos- ja kolmosluokilla olevat lapset.

– Vitos- ja kutosluokkalaiset pärjäävät aika hyvin jo itsekin. Eniten iltapäiväkerhon ja seuran tarpeessa ovat alemmilla luokilla olevat lapset, Anna miettii.

– Mietin sitäkin, ottaisinko tarhaikäisiä, mutta kotini ei ole enää ‘’lapsikoti’’. Meillä ei ole leluja eikä mitään turvasysteemejä, nainen kertoo.

Sairastapauksessa toiminta loppuu

Jos joku lapsista sairastuisi edes tavalliseen flunssaan, Anna lopettaisi toimintansa. Samoin kävisi, jos joku Annan omasta perheestä sairastuisi.

– Jos joku meistä sairastuisi, kotiimme ei enää voisi tulla lapsia. Jos taas joku lapsista sairastuisi, kaikkien pitäisi varmaan ottaa karanteeniasenne, nainen pohtii.

Annan oma tytär sairastaa astmaa, joten hän joutuu miettimään myös sitä, kenen lapsia hoitoon voi ottaa tartuntariskin minimoimiseksi. Astmaa sairastavat aikuiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään.

– Tällä hetkellä en ehkä voisi ottaa hoitoon esimerkiksi sairaanhoitajan lasta tartuntavaaran vuoksi, hän sanoo.

Sopivaa korvausta oli hankala pohtia

Anna mietti pitkään, kuinka paljon rahaa lastenhoidosta voisi pyytää. Hän ei halunnut antaa vaikutelmaa, että hän yrittää hyötyä muiden ahdingosta.

Ilmaiseksi Anna ei voi lapsia hoitaa, sillä töiden vähentymisen myötä hänen täytyy kattaa jotenkin oman arkensa kulut.

– Alun perin mietin, että laskuttaisin kuukausihinnan. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, etten voi luvata hoitavani lapsia edes kuukautta. Tilanne muuttuu jatkuvasti, Anna pohtii.

Niinpä Anna päätti päivähinnasta, joka on 60 euroa.

– Mielelläni maksan kuitenkin myös verot, nainen perustelee hintaa.

Hoidettavia lapsia ei ole vielä ilmaantunut

Kukaan ei ole vielä ilmoittanut tuovansa lastaan Annan luo hoitoon. Nainen on tähän mennessä ilmoittanut lapsiparkistaan eräässä Facebook-ryhmässä.

Anna pohtii tilanteen ehkä muuttuvan nyt, kun koulut suljetaan.

– Lapsia voi mahdollisesti tulla hoitoon useampia. On olemassa vanhempia, jotka joutuvat joka tapauksessa menemään töihin, hän sanoo.

LISÄYS: Jutun julkaisun jälkeen keskiviikkona 18.3. Annan tyttärellä on havaittu lämmönnousua, joten hän ei tällä hetkellä voi tarjota apuaan muille lapsiperheille.

Lue myös:

    Uusimmat