Viimeisillään raskaana koronakriisin keskellä – helsinkiläinen Maria, 29, synnyttää minä hetkenä hyvänsä: "Jännittää eniten, jos ei pääsisikään sairaalaan synnyttämään"

Helsingissä asuva 29-vuotias Maria Ojala odottaa toista lastaan syntyväksi samalla, kun koko kaupunki ja maa varautuu koronavirusepidemian aiheuttamaan poikkeustilaan. 

Helsinkiläinen Maria Ojala, 29, on valmiustilassa lähtemään synnyttämään toista lastaan, jonka laskettu aika oli eilen torstaina. Samaan aikaan joka puolella uutisoidaan koronakriisistä, joka vaikuttaa nyt lähes jokaisen suomalaisen arkeen. Maria ei ole uhrannut koronavirukselle liikaa ajatuksiaan, sillä hänen raskautensa on aiheuttanut tarpeeksi stressiä muutenkin.

– Olen kärsinyt pahoinvoinnista koko raskauteni ajan. Mieheni on ollut enemmän huolissaan tästä koronatilanteesta. Ehkä itse en jaksa nyt miettiä tätä niin paljon, kun en ole työelämässä, Maria pohtii.

Videolla: Korona pähkinän kuoressa – Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:54

"Jännittää eniten, jos ei pääsisikään sairaalaan synnyttämään"

Koska Maria on viimeisillään raskaana, hän kuuluu koronaviruksen suhteen samaan riskiryhmään kuin perussairaat ja ikäihmiset. Lisäksi Marialla on lievä astma. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. HUS:n Naistenklinikan osastonylilääkäri Aydin Tekayn mukaan koronavirus on raskaana oleville naisille samanlainen riski kuin influenssaan sairastuminen raskauden aikana. Raskaana olevien naisten tulee koronavirusepidemian aikana noudattaa samoja ohjeita kuin muiden riskiryhmiin kuuluvien. 


Maria ei ole vielä soittanut synnytyssairaalaan kysyäkseen ohjeistusta h-hetkeä varten. Hän on kuitenkin kuullut ystäviltään, että maaliskuussa pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa on ollut paikoitellen ruuhkaa ja osa on ohjattu esimerkiksi Lohjalle synnyttämään. Kaikista eniten Mariaa jännittääkin koronakriisissä mahdollinen terveydenhuollon ylikuormittuminen ja sen vaikutukset synnytyssairaaloiden toimintaan. 

– Nyt on jo ollut tapauksia, joissa sairaaloiden henkilökuntaa on pantu karanteeniin. Jännittää siis eniten, jos ei pääsisikään sairaalaan synnyttämään. Jos iskeekin joku resurssipula ja ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista synnyttämään?

"Ei voi kaikkea pelätä"

Maria toivoo, että synnytys käynnistyisi itsestään mahdollisimman pian, sillä olo alkaa olla jo tukala, ja koronakriisi voi edetä päivä päivältä pidemmälle. Liikaa hän ei kuitenkaan halua pelätä tulevaa etukäteen. 

– Ei voi kaikkea pelätä. Nyt elän tässä näin ja odotan ja jännitän synnytystä. Eniten jännittää juuri se, että miten synnytyssairaalaan mahtuu, mutta kyllähän terveydenhuollon pitää toimia. Toivoisin, että pääsisin synnytyksen jälkeen potilashotelliin pois sairaalaympäristöstä. 

Marian perheessä varaudutaan myös mahdollisiin poikkeusoloihin hankkimalla jää- ja kuivakaappiin kotivaraa:

– Mieheni lähtee tänään ostoksille, että jääkaapissa on sitten ruokaa. Jos tulee joku kielto, että ei saa poistua kotoa, niin kai se on ihan hyvä, että on hyllyt täynnä ruokaa.

Päivitys 16.3.2020: Maria synnytti lauantaiaamuna 14.3. terveen tytön Helsingin Naistenklinikalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja