Helsinki-Vantaalle laskeutuvia kaitsevat nyt terveydenhuollon ammattilaiset – saapujia kehotetaan välttämään julkista liikennettä

4:05
Lentokentän matkustajamäärä romahti – tällaista työ kentällä on nyt.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on nyt Suomeen palaavia matkailijoita vastassa terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ohjeistavat henkilökohtaisesti koronatoimien kanssa.

Suomen hallitus ja ulkoministeriö ovat molemmat kehottaneet suomalaisia olemaan matkustamatta ulkomaille ja jos he ovat olleet siellä, niin heitä on kehotettu palaamaan välittömästi takaisin Suomeen. Suomeen saapuukin lähipäivinä huomattava määrä suomalaisia eri puolilta maailmaa kotiutuslennoilla. 

Valtioneuvoston kanslian lähettämän tiedotteen mukaan saapuvia matkustajia ohjataan lentoasemalla toimimaan oikein. Ohjausta tehdään lentokentällä muun muassa kuulutuksin ja jaettavin ohjein, mutta nyt myös terveydenhuollon ammattilaiset ovat matkustajia henkilökohtaisesti vastassa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin. Heille jaetaan myös esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. 

Kentällä vastassa olevat terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Koska saapuvia matkailijoita on paljon, on lentoasemalla kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä. Lentoasemalla Finavia ohjeistaa matkailijoita THL:n ohjeiden mukaisesti vähintään yhden metrin turvaväliin. 

Tiedotteen mukaan matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalle odotustilat, joissa he voivat odottaa ennen rajatarkastukseen siirtymistä. Tämä on tarpeen siksi, että lennoilta saapuvien matkustajien on mahdollista odottaa väljemmin kuin tiiviissä jonossa.

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan lentokenttäbusseissa, jotka tuovat matkustajat koneesta terminaaliin.Lennolta saapuvia matkailijoita ohjeistetaan myös kotiin siirtymisessä muun muassa kuulutuksin. 

Ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rajalla jo karanteeniin määrättyjen henkilöiden on pidättäydyttävä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen käytöstä ja noudatettava saatuja ohjeita.

Ilmoitus matkustajien henkilökohtaisesta ohjeistamisesta tuli pian sen jälkeen, kun ihmiset alkoivat huolestua Suomeen tulleista matkustajista, joita ei oltu juurikaan ohjeistettu kotiinpaluun suhteen.

Eduskuntapuolueiden johtohenkilöt kuulivat eilen niin THL:n kuin sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoita. Erityisesti opposition edustajat vaikuttivat kiinnittävän huomiota nopeasti pahentuneisiin uhkakuviin, jotka ovat johtaneet myös tiukennettuihin rajoituksiin. Muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen oli asiasta eilen huolissaan.

Hän piti pöyristyttävänä sitä, ettei lentokentällä ole ohjeistettu ihmisiä kunnolla pysymään karanteenissa. Monet matkailijat ovat saattaneet vauhdittaa koronatartuntoja, jos he ovat matkustaneet epidemia-alueella eivätkä ole jääneet kotiinsa karanteeniin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.