Lentokentille kritiikkiä karanteenitiedotuksesta: Näin Finavia vastaa

Suomessa nyt lähes tuhat koronavirustartuntaa – katso tuoreimmat tiedot kotimaan tilanteesta 1:24
Katso uusimmat tiedot koronavirusepidemiasta MTV Uutiset Livestä.

Suomen lentokenttiä operoiva Finavia katsoo, että viestintä ja toimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi aloitettiin lentokentillä jo tammikuussa. Toimitusjohtaja Kimmo Mäen mukaan toimet ovat edenneet epidemiatilanteen mukaan.

Helsinki-Vantaan kautta on kulkenut epidemia-alueilta suomalaisia, joilla ei tiettävästi ole ollut tietoa karanteeniin menemisestä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi torstaina, että lentoasemallakin on johtaja, joka voisi toimeenpanna kaikille kansalaisille annetut määräykset myös lentoasemalla.

Mäen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatietoa on ollut jaossa lentoasemilla jo tammikuusta lähtien. Korona-aineistoa on jaettu hänen mukaansa joka puolelle lentoasemaa ja poistumisreiteille, kuten bussiasemalle, taksiasemalle ja juna-asemille.

– Helsinki-Vantaalla informoidaan matkustajia myös kuulutuksissa kolmella eri kielellä, diginäytöissä ja julisteissa edellä mainitun lisäksi. Vastaavaa informointia on tehty myös Turussa ja Maarianhaminassa, Mäki kertoo.

Lentokentillä jaettavassa THL:n karanteeniohjeistuksessa ei kuitenkaan lue suoraan, että esimerkiksi julkisia liikennevälineitä ei saisi käyttää.

Eduskunnan kyselytunnilla opposition edustajat kantoivat huolta siitä, että Suomeen palaavat jatkaisivat matkaansa lentokentältä julkiseen liikenteeseen.

Finavia kertoo, että aiheesta kuulutetaan lentokentillä kuitenkin jatkuvasti.

Tätä nykyä matkustajia ottavat vastaan Finavian työntekijöiden lisäksi terveydenhuollon ammattilaiset, jotka antavat henkilökohtaista ohjausta.

Kotimaan ja ulkomaan saapuvat matkustajat on myös ohjattu eri reiteille, jotta epidemia-alueilta saapuvat pysyisivät erillään. Turvavälejä on pyritty luomaan sillä, että rajatarkastuksen edustalle on järjestetty odotusalue.

Finavia muistuttaa, ettei se ole viranomainen, joka voisi puuttua matkustajien matkantekoon tai viedä heitä karanteeniin.


Oikaisu 26.3. klo 20.02: Jutun otsikossa kerrottiin aiemmin, että lentokentillä ei mainittu julkisen liikenteen käyttökiellosta karanteenissa. Vaikka asiasta ei ole mainintaa kirjallisessa karanteeniohjeistuksessa, asiasta kuitenkin kuulutetaan lentokentillä.

Lue myös:

    Uusimmat