Helsinki harkitsee nastarengaskiellon käyttöönottoa – Yle: Näissä paikoissa kielto voisi olla perusteltu

Nyt on korkea aika opetella uudet liikennemerkit 2:03
Joko olet ottanut uudet liikennemerkit haltuun?

Kesäkuussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi tullessaan lukuisia uusia liikennemerkkejä, joista yhdellä on mahdollista kieltää nastarenkailla ajaminen. Yle uutisoi keskiviikkona Helsingin kaupungin suunnitelmista ottaa nastarengaskielto käyttöön. 

Helsingin kaupunki kertoo verkkosivuillaan käynnistäneensä selvityksen, jonka tarkoituksena on määritellä periaatteet, joiden perusteella nastarenkaiden käyttöä voitaisiin rajoittaa.

Kaupunki kerää parhaillaan ehdotuksia kohteista, joissa nastarenkailla ajamisen kieltäminen voisi parantaa ilmanlaatua ja vähentää meluhaittoja.

Ehdotuksia voi jättää osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/nastarenkaat 25. elokuuta asti.

Tonteille ajo pysyisi sallittuna

Vaikka Helsingin ilmanlaatu on pääsääntöisesti hyvä, kertoo kaupunki sivuillaan, että vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla ilman hiukkaspitoisuudet ovat paikoin suuria pakokaasupäästöjen ja katupölyn vuoksi.

Ylen haastattelema Helsingin kaupungin liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heikki Hälvä ei halua vielä nimetä yksittäisiä katuja, joissa nastarengaskieltoa voitaisiin lähteä kokeilemaan.

– Tietysti nämä katuosuudet löytyvät sieltä, missä on herkkiä kohteita: kouluja ja asumista paljon katuympäristössä, ja missä on myös altistuvia asukkaita huomattava määrä, Hälvä kertoi Ylelle.

Mahdollinen kielto koskisi kaupungin mukaan vain läpiajoa; tonteille ajaminen olisi edelleen sallittua kieltomerkistä huolimatta.

Kaupungin tavoitteena on kitkarenkaiden käytön lisääminen siten, että vuonna 2030 niiden osuus olisi Helsingissä 70 prosenttia. Ylen mukaan kitkarenkaiden osuus on tällä hetkellä Helsingissä noin 30 prosenttia.

Talvirenkaiden käyttöpakko muuttaa muotoaan

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kun keli- tai sääolosuhteet sitä edellyttävät.

Uusi laki ottaa näin ollen aiempaa paremmin huomioon olosuhteiden mahdollisen erilaisuuden esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Suomen talvissa.

Lue myös:

    Uusimmat