Vieläkö ajat talvirenkailla? Tällaisia seurauksia siitä voi koitua jo nyt: "Puuttumishetki vähintäänkin lähenee useilla alueilla"

2:02
Uusi tieliikennelaki sai monet suomalaiset lykkäämään talvirenkaiden vaihtoa

Autojen talvirenkaiden käyttöä koskeva määräaika oli kuun vaihteessa. Viime kesänä voimaan tulleen tieliikennelain perusteella talvirenkaita pitää käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli tai sää edellyttää.

Talouselämä kysyi Poliisihallituksesta, saako nastarenkailla yhä ajaa.

– Poliisi menee tässäkin asiassa liikenneturvallisuuskärki edellä. Jos on todellinen vaara lähitulevaisuudessa olemassa, että sää tai keli voisi edellyttää talvirenkaita, on nastoilla sallittua ajella vielä huhtikuussa, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Hyväksyttävä peruste voi olla myös, jos on tiedossa talviset olosuhteet esimerkiksi mökkitiellä.

– Pelkästään pääkaupunkiseudulla liikkuville ei enää tuoreimpien ennusteiden mukaan ole perusteita ajella nastarenkailla.

Kevään edetessä poliisi alkaa puuttua nastarenkailla ajamiseen ja seurauksena voi olla 100 euron liikennevirhemaksu.

– Se milloin poliisi alkaa jakamaan sanktioita on pitkälti poliisilaitoskohtaista, johtuen laitosten eri maantieteellisistä sijainneista. Arvioni mukaan puuttumishetki poliisin puolelta vähintäänkin lähenee useilla alueilla, jollei ole jopa alkanutkin jo joissain.

Helsingin poliisilaitoksen komisario Pasi Tuominen kertoi aiemmin, että liikennevirhemaksuja voisi olla tulossa nastoilla ajaville huhtikuun aikana.

Tuomisen mukaan aiempina vuosina lukuisia autoilijoita on kirjallisesti muistutettu nastarenkailla ajamisesta keväällä ja joitain jopa kesällä.

Kitkarenkaiden käyttöön ei ole määritelty laissa aikarajaa, mutta ne eivät ole turvallinen vaihtoehto kesällä autoiluun.

– Kuluneiden kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet erityisesti märällä kelillä ovat usein verraten huonot, eikä niitä ole suunniteltu kesäolosuhteisiin, kerrotaan Liikenneturvan verkkosivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja