Helsinki ottaa käyttöön uuden liikennemerkin ensimmäisenä Suomessa

Nyt on korkea aika opetella uudet liikennemerkit 2:03
Nastarengaskielto ja monta muuta uutta tuttavuutta. Joko olet ottanut uuden tieliikennelain mahdollistavat, mutta aiemmin tuntemattomat liikennemerkit haltuun?

Helsinki ottaa ensimmäisenä kuntana Suomessa käyttöön nastarenkailla ajamisen kieltävän liikennemerkin.

Kerroimme aiemmin tänä vuonna Helsingin kaupungin suunnitelmista kokeilla nastarenkaat kieltävää liikennemerkkiä Lönnrotinkadulla.

Helsingin kaupunkiympäristö tiedotti sosiaalisessa mediassa torstaina, että kokeilu käynnistyy ensi syksynä ja kestää vuoteen 2025.

– Tavoitteenamme on parantaa ilmanlaatua, vähentää meluhaittoja ja lisätä kitkarenkaiden käyttöä, se luetteli.

Kielto koskee Mannerheimintien ja Hietalahdenkadun välistä osuutta noin 900 metrin matkalta, mutta sillä ei olisi vaikutusta tontilleajoon, vaan ainoastaan läpiajoon. Kielto ei koske nastarenkailla varustettuja polkupyöriä.

Osana kokeilua Helsingin kaupunki tulee arvioimaan kiellon seurauksia, noudattamista ja tarkoituksenmukaisuutta.

Hyviä kokemuksista muista Pohjoismaista

Norjassa nastarenkaiden käytöstä on määrätty erillinen maksu, josta on saatu hyviä kokemuksia. Kunnat saavat periä maksua tienpidollisiin sekä ilmanlaadullisiin seikkoihin nojaten. Kokemukset ovat olleet lupaavia myös Ruotsissa, jossa nastarenkailla ajamista on rajoitettu alueellisin kielloin.

Nykyisin nastarenkaiden käyttöosuus Helsingissä on noin 70 prosenttia. Helsingin ilmansuojelusuunnitelmassa asetettu tavoite on vähentää nastarenkaiden osuus 30 prosenttiin ja nostaa kitkarenkaiden osuus 70 prosenttiin vuoteen 2031 mennessä.

Lähde: Helsingin kaupunki

Lue myös:

    Uusimmat