Helsingissä testataan uutta tapaa kuljettaa apteekkituotteita – MTV tutustui droonikokeiluun

Drooneja aiotaan hyödyntää tulevaisuudessa lääkekuljetuksissa – MTV tutustuu, miten lähetykset toimivat käytännössä 4:42
MTV tutustui droonilentoihin Helsingin Jätkäsaaressa – tältä se näyttää.

Helsingissä testataan elokuun lopulla tapaa kuljettaa apteekkituotteita kauko-ohjattavalla lennokilla. Kokeilun tavoitteena on kerätä kokemuksia droonien soveltuvuutta kuljetuksiin.

MTV Uutiset Live haastatteli projektipäällikkö Janne Rinnettä testilennon aikana. Hän uskoo, että drooneista voi olla iso hyöty lääkekuljetuksissa.

– Kaupungin puolelta halutaan oppia uusia teknologioita ja auttaa yrityksiä niiden kanssa. Kaupunkiliikenne uudistuu kovaa vauhtia, kun on esimerkiksi sähköpotkulautoja, erilaisia sähköisiä laitteita ja autonomisesti kulkevia robottilaitteita maalla merellä ja ilmassa. Tämä on nopea tapa päästä käytännön haasteisiin, Rinne kuvailee.

Kuljetuksia esimerkiksi Suomenlinnaan

Rinne mainitsee käytännön esimerkkinä Suomenlinnan, johon droonikuljetukset soveltuisivat.

Suomenlinnassa ei ole tällä hetkellä apteekkia, joten droonit voisivat auttaa apteekkituotteiden viemistä veden yli.

Kokeilussa käytetty kuljetusmatka Helsingin Jätkäsaaresta Lauttasaareen kestää vaivaiset viisi minuuttia. Jätkäsaaren apteekin apteekkari Risto Holma avaa, mitä droonikuljetuksilla voidaan saavuttaa.

– Lääkkeitä emme lähetä tässä pilottivaiheessa, mutta kun saadaan prosessi kuntoon, sekin on mahdollista. Nyt Jätkäsaareen on tilattu kaikenlaisia apteekkituotteita, kuten kosmetiikkaa ja vitamiineja. Aina mietimme, että miten voisimme palvella paremmin asiakkaita ja drooniliikenne voisi olla asia, jolla saisimme nopeutettua kuljetuksia, Holma selventää.

Projektipäällikkö Rinne nostaa esiin, että yhteistyö asukkaiden kanssa on avainasemassa droonikuljetusten kehittämisessä.

– Otamme asukkaiden mielipiteet huomioon prosessissa. On meille tärkeää tietää, miten he suhtautuvat droonilentoihin asuinalueillaan, Rinne muistuttaa.

Katso kaksikon haastattelu kokonaisuudessaan pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat