Helsingissä sadat jäivät kiinni huumekaupoista netissä – huumeiden ostajissa ihmisiä opiskelijoista eläkeläisiin

Silkkitie-tutkinta muistuttaa nettikäyttäjiä verkkoturvallisuuden perussäännöistä – poliisi selvittänyt jo yli 7500 huumeita ostaneen tiedot 0:51
Tullin kuvat näyttävät selkeästi, miten Silkkitietä on käytetty huumekauppoihin ympäri Suomen.

Helsingin poliisilaitos on tutkinut yli 300 huumausainerikosta, jotka liittyvät Silkkitie-nimellä toimineeseen salattuun netin kauppapaikkaan. Tor-verkossa toimineella kauppapaikalla on erityisesti ostettu huumeita siten, että ihmiset ovat tilanneet erilaisia huumausaineita ja huumaavia lääkkeitä pääasiassa postitse kotiosoitteeseensa.

Törkeiden ja perusmuotoisten huumausainerikosten lisäksi poliisi on tutkinut asiassa lukuisia määrällisesti pienempien ainemäärien tilauksia huumausaineen käyttörikoksina ja antanut niistä sakkoja ja huomautuksia.

”Epäillyt eivät vastaa stereotyyppistä mielikuvaa”

Tutkitut rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2013–2019. Huumeita ostettiin ja myytiin nimimerkkien suojissa, mutta viranomaiset onnistuivat selvittämään ostajien henkilöllisyydet kaupoissa käytetystä bitcoin-virtuaalivaluutasta jääneiden jälkien perusteella. Taustalla on Tullin suorittama Silkkitien verkkopalvelimen takavarikko keväällä 2019, jonka avulla viranomaiset pääsivät käsiksi kauppapaikan käyttäjien tietoihin. Tämä on poikinut tuhansia rikosepäilyjä eri puolilla Suomea.

Helsingin poliisilaitos on tutkinut tapaukset, jotka ovat tapahtuneet Helsingissä, eli esimerkiksi sellaiset tapaukset, jossa aineet on toimitettu Helsinkiin. Poliisi kuvailee useita epäiltyjä ensikertalaisiksi ja kertoo valtaosan epäillyistä syntyneen 1980–1990-luvulla. Kaikki epäillyt ovat täysi-ikäisiä, vaikka ikähaitari onkin laaja.

‒ Osa epäillyistä on opiskelijoita, osa työelämässä ja on joukossa myös eläkeläisiä. Epäiltyjen työ- ja koulutustaustan kirjo on kattava. Nämä epäillyt eivät vastaa stereotyyppistä mielikuvaa kaupungin kaduilla pyörivistä huumeidenkäyttäjistä, kertoo tutkinnanjohtaja Lasse Jortikka Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

”Menneisyys muistuttaa näin itsestään”

Poliisin mukaan useat epäillyt olivat hämmästyneet, kun poliisi oli ottanut heihin yhteyttä rikosepäilyn tiimoilta.

‒ Monella on ollut ajatus, ettei anonyymeistä nettihuumekaupoista voi jäädä kiinni. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jotkut epäillyistä ovat eläneet jo pidemmän aikaa huumeetonta elämää ja ovat harmissaan, kun menneisyys muistuttaa näin itsestään, Jortikka kertoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että kiinnijäämisestä seuraava merkintä huumerikoksesta voi vaikuttaa muun muassa tuomion saaneen opinto- ja työmahdollisuuksiin.

‒ Huumausaineiden ostolla ja käytöllä voi olla monella tapaa kauaskantoiset seuraukset. Toivottavasti varsinkin nuoret ajattelisivat tätä ennen kuin lähtevät kokeilemaan aineita, Jortikka jatkaa.

Erilaisten huumerikosten lisäksi syyttäjän arvioitavaksi siirtyy jonkin verran ampuma-aseiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden kauppaan liittyviä rikosepäilyjä ja dopingrikoksia. Näiden osuus on kuitenkin pieni verrattuna huumerikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat